Panka, nu BUZA-adviseur, straks directeur
30 May 2016, 06:13
foto
NDP-topper Ricardo Panka is vooruitlopend op zijn benoeming tot directeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken, sinds vrijdag adviseur van minister Niermala Badrising. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ricardo Panka, de voormalige fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), is sinds vrijdag als adviseur toegevoegd aan het kabinet van minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. “Onlangs is mij gevraagd om het ministerie te versterken en de directeur hiervan te worden. Dit is nog niet officieel. Maandag start ik als adviseur om me alvast in te werken,” zegt Panka aan Starnieuws. Hij wacht het directeurschap rustig af.

Panka heeft vijftien jaar lang het district Para vertegenwoordigd in het parlement. Hij zegt ruime ervaring te hebben als het gaat om buitenlands beleid. In het parlement was hij voorzitter van de vaste Commissie Buitenlandse Zaken. Ook heeft hij de commissie voor de Interparlementaire Unie voorgezeten en de Afrikaanse, Caribische en Pacifische groep. “Uit dien hoofde heb ik dus veel conferenties bijgewoond, onderhandelingen helpen voeren en contacten gelegd. Het is voor mij dus nu aan de andere kant van de tafel zitten namens Suriname.”

De nieuwe adviseur zegt dat er veel werk valt te doen op het ministerie. “Suriname heeft een bewuste keuze gemaakt om zich te richten op de regio, om zo meer mogelijkheden voor zichzelf te creëren”, deelt Panka zijn visie op het buitenlands beleid. Hij benadrukt dat dit beleid rechtstreeks valt onder de president en Suriname op dit vlak is gaan diversifiëren. “Wij richten onze blikken niet alleen meer op Europa, maar hebben vaste voet aan wal gezet binnen de regio.” De relatie met de Caricom en Unasur heeft een toegevoegde waarde voor Suriname.

Panka had graag gezien dat hij na zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee een ministerspost zou bekleden. Hij heeft deze wens rond de verkiezingen van mei 2015 geuit. “Dat waren toen mijn ambities. Ik had geen ministerie in mind, omdat dit des president is.” De NDP-topper zegt 15 jaar te hebben gewerkt voor de overheid en nog eens 15 jaar voor het parlement. “Vanuit mijn positie als assembleelid heb ik wat kennis over een aantal zaken opgedaan en weer gewerkt met de uitvoerende macht.” Vanaf hij assembleelid af is, heeft hij zich beziggehouden met de districts- en ressortraadsleden van Para. Hij vergadert ook regelmatig met de nieuwe volksvertegenwoordigers uit dit district en deelt zijn kennis met hen.

Onder Badrising heeft Ellen Naarendorp eerst als directeur gewerkt. Zij werd eind december vervangen door ambassadeur Henry Mac Donald, die waarnam in de functie en enkele weken geleden overgeplaatst werd naar een andere afdeling. Op dit moment neemt Gladys Relyveld waar als directeur.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March