Gouden munt bij 4 decennia relatie Suriname-China
29 May 2016, 02:28
foto
President Desi Bouterse plaatst zijn handtekening op het gedenkenveloppe bord.
(Foto’s: Ranu Abhelakh)


“Suriname is een belangrijke partner voor China in de Caribische regio”, schrijft president Xi Jinping van de Volksrepubliek China in een felicitatieboodschap aan president Desi Bouterse. De brief komt ter gelegenheid van de herdenking van 40 jaar diplomatieke banden tussen beiden landen.

In de Ballroom van Hotel Torarica heeft de Chinese ambassade het heuglijke feit gevierd met een receptie. Voorafgaand hieraan hebben president Bouterse en ambassadeur Zhang Jinxiong van China, een speciale gedenkenveloppe gestempeld, uitgewisseld en op het grote gedenkbord hun handtekening geplaatst. Op de kleurrijke enveloppe komt de vriendschapsrelatie tussen de beide landen tot uitdrukking. Naast de nationale symbolen van beide landen, is ook het Jaar van de Aap erop geïllustreerd.

Om het feestjaar 40 jaar diplomatieke banden 2016-2017 aan te duiden, heeft De Surinaamsche Bank een speciale China UnionPay debet kaart in Amerikaanse dollars uitgebracht. Voordat bankdirecteur Sigmund Proeve, deze overhandigde, gaf hij aan dat de gedenkkaart de gelijkenis toont tussen de relatie die zijn bank heeft met grote Chinese banken. Van de vertegenwoordiger van de First National Bullion Company, ontvingen Bouterse en Zhang elk een 24 karaat gouden gedenkmunt. “Door munten uit te geven, versterken wij onze kapitaalmarkt”, gaf Proeve aan.

China heeft samen met Suriname zaterdag het feest in Paramaribo gevierd, dat zij 40 jaar geleden diplomatieke relaties met elkaar zijn aangegaan. Suriname is kort na zijn onafhankelijkheid, de betrekking aangegaan met China in 1976. Indirect heeft Suriname het Aziatische land eerder erkend via moederland Nederland, die in 1972 een overeenkomst met China tekende. In 1977 hebben de Chinezen een ambassade in Paramaribo geopend. De NPS-regering, die de relatie aanging, heeft vanaf het begin de ‘One-China’ politiek gevolgd en alle regeringen die hierna volgden, hebben deze lijn voortgezet.

Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd om de betrekkingen te gedenken. Zo treedt een culturele groep uit Jiangsu (oost-china) komende woensdag op in Theater Thalia.
Advertenties