Moskee Keizerstraat houdt open dag om misvattingen
28 May 2016, 17:38
foto
De binnenzijde van de moskee aan de Keizerstraat. (Foto: SIV)


Op zondag, morgen, is eenieder welkom om de moskee aan de Keizerstraat van binnen te bezichtigen en het middaggebed bij te wonen. De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) houdt een open dag. De moskee met haar architectonische bijzonderheden en de religie staan die dag centraal, zegt SIV-voorzitter Robbert Bipat aan Starnieuws.

De open dag komt aan de vooravond van Ramadan, de heilige vastenmaand die op 6 juni begint. Aanleiding hiervoor is mede ingegeven door dat “invloedrijke politici in ons land gedurende de afgelopen dagen hun duidelijke fobie voor de Islam kenbaar hebben gemaakt”. Volgens Bipat weten personen weinig af van de Islam, die één van de meest onbegrepen levenswijzen en religiën is.

“Ondanks de naam van Vrede, wordt Islam voor het overgrote deel van de tijd vereenzelvigd met oorlog en terreur.” Een andere misvatting is dat de religie heel conservatief is en gezien wordt als een instelling die stimuleert om vrouwen en minderheden te onderdrukken. Er is geen ruimte voor andersdenkenden, het onderhoudt analfabetisme en verfoeit de moderne wetenschap, somt hij de misvattingen op. “Mensen zijn bang om een moskee binnen te treden en twijfelen heel vaak om zelfs te groeten wanneer zij een moslim ontmoeten.”

Moskee naast synagoge
Bipat heeft graag dat mensen zich laten informeren, om een beter begrip over de religie en belijders te hebben. Behalve het bezichtigen van de moskee, zijn de religieuze leiders zondag ook aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Er ligt ook literatuur ter inzage en verkoop. “De moskee is Gods huis en staat open voor eenieder op elk moment van de dag,” benadrukt Bipat “belangstellenden zijn altijd welkom, Ramadan of niet.”

Bijna dagelijks komen er toeristen en studenten over de vloer. De toeristen zijn vooral geïnteresseerd in de ligging naast de synagoge. Zij stellen veel vragen over de godsdienst, gendergelijkheid en inrichting van het gebouw, vertelt de SIV-voorman. “Het is een imposant zwaar gebouw voor de kleigrond waarop het staat. Door een bijzondere constructie worden verzakkingen voorkomen.”

Monumentaal identificatiepunt
In 1970 besloten de leden van de Ahmadiyya Anjuman Ishaat Islam om de 50 jaar oude houten moskee te verbouwen. De constructie (US$ 600.000) duurde enkele jaren en de nieuwbouw is in 1984 geopend. De fundering bestaat uit 100 houten palen. “In verband met de krappe terreinpositie en overwegingen van bouwfysische en monumentale aard, is gekozen voor 2 bouwlagen met balkons.” Conform de Islamitische traditie bestaat het ontwerp uit een groot midden koepel, 4 minaretten en een kibla. Het bouwwerk is ongeveer 29 meter hoog en de grootste diameter van het midden koepel is circa 10 m. “Dat dit een monumentaal identificatiepunt voor Paramaribo betekent, kan niemand ontkennen”, geeft de SIV-voorzitter aan.

De SIV is aangesloten bij Lahore Ahmadiyya beweging en de huidige Imaam is Goelamnabie Orie. De vereniging doet een beroep op de Surinaamse gemeenschap om in de vastenmaand rekening te houden met geluidsoverlast tussen 8 en 9 uur in de avond, wanneer de diensten worden gehouden. De open dag is van 10.00 uur tot 14.00 uur en het middaggebed vangt aan om 13.30 uur. Bezoekers dienen zich gepast te kleden, bij voorkeur een lange broek en bovenkleding met lange mouwen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April