Franse Economie-minister houdt grootscheepse campagne
28 May 2016, 12:01
foto
Minister van Economie, Emmanuel Macron gaat een grootscheepse deur-aan-deur-campagne voeren. (Foto: Reuters)


De Franse minister van Economie, Emmanuel Macron, is vandaag gestart met wat hij noemt een 'Great March.’ Het gaat om een deur-aan-deur-campagne in heel Frankrijk om de grieven van de kiesgerechten te verzamelen vóór de presidentsverkiezingen in 2017. Zijn actie is een nieuw teken van zijn politieke ambities.

De 38-jarige ex-investeringsbankier heeft het land lang in ongewisse gelaten over de ware aard van zijn 'En Marche’(Voorwaarts) partij. Hij weigert te bevestigen of te ontkennen of hij zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap. Volgend jaar worden er presidentsverkiezingen in Frankrijk dat nu in de ban is van massa-protesten en stakingen als gevolg van de hervormingen die president François Hollande wil doorvoeren.

Maar het initiatief van één van de populairste ministers van de socialistische regering zal de speculaties alleen maar voeden dat hij zijn ogen heeft gericht op de hoogste functie in het land, nu de populariteit van Hollande in de slop is geraakt.
Zo'n 60 teams van 10 tot40 vrijwilligers zullen aankloppen bij kiezers in ongeveer 50 steden in Frankrijk. Ze zullen vragen stellen zoals: ‘Wat denk je dat niet werkt in Frankrijk?', vertelt een woordvoerster van de ‘En Marche’ aan Reuters.

Macron heeft zijn partij in april onthuld en zegt dat hij noch links noch rechts wil zijn. Volgens hem hebben ongeveer 50.000 mensen zich bij hem aangesloten. De voormalige Rothschild partner wil ongeveer 100.000 klachten en voorstellen in de komende drie maanden vergaren om een ‘diagnose’ voor het land vast te stellen. Het zou veel lijken op een manifest. "Ons doel is om een stem te geven aan de stemlozen, het maken van het portret van een onzichtbare Frankrijk, van degenen die je niet ziet in politieke partijen," luidt een videoboodschap op de Facebook-pagina van Macron.

Hij heeft veel aanhangers vergaard onder de Franse EU-partners door zijn enthousiasme voor de pro-handelshervormingen waarin hij heeft getracht zwaar gereguleerde sectoren van de economie te deblokkeren en de stugheid van de Franse arbeidsmarkt aan te pakken.

"Het probleem in Frankrijk is niet dat de politiek alleen voor de rijken is. Het probleem is dat politiek alleen is voor degenen die er al in zitten,” heeft ‘En Marche’ deze maand aan haar supporters meegedeeld. Macron is populairder in Frankrijk dan Hollande, die tegen het einde van dit jaar zal beslissen of hij de belangrijkste kandidaat voor de linkse partij wordt. Het ziet er niet naar uit dat hij het zal halen bij een tweede beslissende verkiezingsronde.

Maar Macron is niet een gekozen wetgever en heeft geen gevestigde politieke machine achter hem. Het betekent dat hij niet kan rekenen op overheidsfinanciering zoals partijen met gekozen wetgevers. "Maar laten we niet naïef zijn, het veranderen van de politiek om de samenleving te transformeren vraagt om organisatie. En dat kost geld," zegt Macron in een e-mail waarin hij er bij leden op aandringt donaties te doen. Bijna 400.000 is tot nu toe binnengehaald, stelt hij. Volgens hem hebben ongeveer 2.000 donoren deze week een bijdrage gedaan aan ‘En Marche’. Onder de Franse wet mag een persoon per jaar maximaal 7.500 euro afstaan aan de partijkas.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April