Obama: Herinnering Hiroshima mag nooit vervagen
27 May 2016, 12:39
foto
De Japanse premier Shinzo Abe en de Amerikaanse president Barack Obama voor een cenotaaf in ht Peace Memorial Park.

(Foto's: Reuters)


Barack Obama heeft als eerste zittende Amerikaanse president Hiroshima bezocht na de nucleaire aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog. Obama zegt dat de herinnering aan 6 augustus 1945 nooit mag worden vergeten. Hij heeft zich echter niet verontschuldigd voor de Amerikaanse aanval, de eerste nucleaire bombardementen die de wereld kent.

Het Amerikaanse staatshoofd heeft met een aantal overlevenden gesproken. In een toespraak heeft hij landen opgeroepen om een wereld zonder kernwapens na te streven. Tijdens de aanval op Hiroshima zijn minstens 140.000 mensen omgekomen. Drie dagen later bij een tweede bomaanslag op Nagasaki zijn nog eens 74.000 mensen overleden.

Obama heeft eerst het Hiroshima Peace Memorial Museum bezocht, alvorens te lopen naar het Peace Memorial Park. Hij was vergezeld van de Japanse premier Shinzo Abe. Beide mannen hebben voor de eeuwige vlam gestaan. Obama heeft eerste een krans gelegd, waarna premier Abe zijn voorbeeld heeft gevolgd.

"De dood viel uit de hemel en de wereld is veranderd," zei Obama in zijn toespraak. Hij merkte op dat de bombardementen hebben aangetoond dat "de mensheid de middelen bezit om zichzelf te vernietigen". De herinnering aan Hiroshima mag nooit vervagen, omdat het ons volgens Obama in staat stelt om te vechten tegen zelfvoldaanheid en onze morele verbeelding te voeden en ons in staat stelt te veranderen.

Over nucleaire wapens, zei hij: "We moeten de moed hebben om de logica van angst te ontsnappen en een wereld zonder hen (nucleaire wapens) na te streven." Hij heeft vervolgens met overlevenden gesproken, waarbij hij de 79-jarige Shigeaki Mori omhelsde. De dochter van een overlevende, die vandaag een bezoek aan het monument bracht, zei dat het lijden "al generaties al wordt gedragen." Tegenover Associated Press zei de 58-jarige Han Jeong-Soon: "Dat is wat ik wil dat president Obama weet. Ik wil dat hij ons lijden begrijpt."

Seiki Sato, wiens vader wees werd door de bom, vertelde de New York Times: "Wij Japanners deden vreselijke, vreselijke dingen in heel Azië. Dat is waar. En wij Japanners zouden moeten zeggen dat we het jammer vinden, want we zijn zo beschaamd, en we hebben onze excuses. niet oprecht aangeboden aan al deze Aziatische landen. Maar het gooien van de atoombom was helemaal slecht."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April