Oogoperaties AZP afgeblazen na uitvallen koelingssysteem
27 May 2016, 00:01
foto
Antoine Brahim, algemeen directeur AZP


Twintig patiënten die aan hun oog behandeld moesten worden, konden door de oogheelkundige afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) niet worden behandeld. Het koelingssysteem in de operatiekamer van de oogheelkunde, heeft het begeven. Er kunnen geen operaties worden verricht onder deze omstandigheden.

AZP-directeur Antoine Brahim om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws het bijzonder te betreuren dat patiënten naar huis gestuurd moesten worden. Het koelingssysteem en losse units hebben al enige tijd mankementen. Twee weken geleden is aan een bedrijf een offerte opgevraagd voor vervanging van het systeem. Het bedrijf begint volgens Brahim in de ochtenduren met de werkzaamheden, en zal zaterdag en zondag doorwerken. De AZP-directeur hoopt dat begin volgende week het probleem wordt opgelost. Vrijdag zullen patiënten ook niet geholpen kunnen worden.

Brahim deelt mee dat de vervanging tussen de US$ 20.000 en US$ 30.000 zal kosten. Het bedrijf waarmee in zee wordt gegaan heeft besloten zonder een voorschot te beginnen met de werkzaamheden. Brahim legt uit dat toen het koelingssysteem van het Medisch Diagnostisch en Behandelcentrum (MDBC) acht jaar geleden geïnstalleerd werd, de bestemming van dit gebouw nog niet helemaal duidelijk was. De oogheelkunde is ook hierin ondergebracht. Het systeem is niet berekend voor zo een intensief gebruik. De mankementen zijn al enige tijd te merken, maar het gaat om een grote investering. Het ziekenhuis had de middelen niet om het systeem te vervangen.

"Wij zullen alles in het werk stellen om het bedrijf te betalen. Het is een uitdaging in deze moeilijke situatie waarin de ziekenhuizen verkeren. Wij zijn blij dat het bedrijf uit humanitaire overwegingen besloten heeft om geen contant geld te eisen voor de werkzaamheden die nu verricht zullen worden," zegt Brahim. Nu is uitstel niet meer mogelijk, want de behandeling van patiënten is onder deze omstandigheden niet meer mogelijk. De AZP-directeur hoopt dat de vervanging in het weekend in orde komt.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April