Chavez komt vandaag naar Suriname
26 Nov 2010, 01:00
foto


De president van Venezuela, Hugo Chavez, komt vandaag naar Suriname. Hij woont eerst de vergadering bij van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) in Georgetown, Guyana. Ook president Desi Bouterse zal aanwezig zijn op de vergadering. Perschef Cliff Limburg bevestigt tegenover Starnieuws dat vroeg in de ochtend de delegatie naar het buurland zal vertrekken.

Suriname en Guyana zijn de twee enige lidlanden van de Caricom die participeren binnen Unasur. De Nationale Assemblee keurde op 4 november de toetreding van Suriname tot Unasur goed. Suriname wordt in Guyana formeel toegelaten tot de Unasur. Deze unie streeft nauwe samenwerking na tussen de landen op het Zuid-Amerikaanse vasteland op economisch, sociaal, cultureel en politiek gebied.

President Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot hebben de samenwerking binnen Unasur en Venezuela de vorige week voorbereid. Besloten is om samen op te trekken. Beide landen willen zo snel mogelijk overgaan tot het aanleggen van een pijplijn vanuit Venezuela naar Guyana en Suriname. Venezuela is een oliegigant en daar willen de buurlanden van profiteren. De samenwerking zal vanavond aan de orde komen.

Chavez zou bij de inauguratie van Bouterse op 12 augustus naar Suriname afreizen, maar zag hiervan af. Als reden werd aangevoerd het opgelopen grensconflict met Colombia. In september zou de president naar Venezuela gaan, maar ook dit bezoek werd afgeblazen. Chavez zal niet in Suriname blijven slapen. Hij keert in de avond terug naar zijn land.

Hugo Chavez, Venezolaanse president.