Berenstein: Tweede protestactie op 2 juni
26 May 2016, 15:39
foto
De leiders van delen van de vakbeweging en het bedrijfsleven tijdens een persconferentie vandaag. (Foto:
René Gompers)


Op 2 juni zal er wederom geprotesteerd worden tegen het beleid van de regering. Aanleiding voor het tweede volksprotest is dat de regering ondanks afspraken en dialoog, toch de verhoging van stroomtarieven heeft doorgedrukt en in zee gaat met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er wordt een grotere massa verwacht, maar “het is slechts een kwestie van tijd voordat alles lamgelegd wordt,” deelt Robby Berenstein, voorzitter van C-47 mee.

Berenstein weet niet hoelang hij ‘rustige’ protestacties kan garanderen, omdat de effecten van de tweede verhoging op huishoudelijke budgets pas in juni voelbaar zullen zijn. Daarnaast moeten de andere effecten zich nog manifesteren. In september wordt er weer verhoogd. De tweede actie komt “op een moment waar we zaken nog onder controle hebben,” geeft Berenstein aan. “U moet ervan uitgaan dat als de situatie zich zo gaat voortzetten dat er een moment komt dat mensen zich niet gaan houden aan onze ordelijkheid van actievoeren gaan willen houden. Mensen gaan uit zichzelf op straat komen en krijgen we chaos. Dat moeten we proberen te voorkomen.”

Sham Binda, voorzitter van de Akmos en Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren vullen aan dat de situatie steeds onhoudbaarder wordt. De gevolgen van de tweede verhoging zullen heel gauw in de winkels merkbaar zijn, deelt Binda mee. Steeds meer lokale producenten zullen moeten sluiten. Valies haalt aan dat er wel handelaren zullen zijn die voordeel hebben aan een deal met IMF. Vooral importeurs. De regering doet er goed aan om te luisteren naar de samenleving, omdat IMF niet het enige antwoord op het financieel-economisch probleem is. Binda haalt aan dat nu al blijkt dat salarissen van ambtenaren laat gestort worden. Daarmee wordt het steeds moeilijker om de ambtenaar te weerhouden van meedoen aan de straatacties.

De eisen blijven overeind staan, deelt Berenstein mee. “We zijn tegen de receptuur van het IMF en we willen de verhogingen teruggedraaid hebben. Den maatregel dis’ e klaar unu op verschillende facetten van het leven. De inflatie houdt aan, de waarde van de munt daalt elke dag, er komt geen compensatie, geen verhoging van salarissen. Hoe ga je de economie draaiende houden?” vraagt Berenstein zich af. “Gelet op de houding van de regering hebben we geen andere keus dan onze acties voort te zetten. Donderdag gaan we wederom een protestmanifestatie houden.” De organisatie is nog niet zover om het land plat te leggen. “Maar dat is slechts een kwestie van tijd,” zegt Berenstein. “Velen beseffen nog niet wat er gebeurt. Misschien wacht men op het ergste. Men zegt dat ‘a no te a wiri fadon a watra e pori’. Je kan even goed zeggen dat de kruik zolang te water gaat tot ze barst. Wij willen juist voorkomen dat het barst.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April