Massa stakingen verlammen Frankrijk
26 May 2016, 15:02
foto
Een staker gooit een autoband op een brandende blokkade. (Foto's: Reuters)


De staking van de vakbonden bij de Franse olieraffinaderijen, kerncentrales, havens en transportnetwerken hebben ernstige verstoringen veroorzaakt in het hele land. Premier Manuel Valls heeft nogmaals benadrukt dat de arbeidshervormingen die de spil van het geschil zijn, niet zullen worden ingetrokken. Hij stelt voor dat ze kunnen worden aangepast. .


Stakende arbeiders hebben snelwegen en bruggen geblokkeerd, evenals een basis voor nucleaire onderzeeërs in Normandië. De productie van kernenergie is vertraagd, en brandstof blijft schaars. Vluchten van en naar Parijs, Nantes en Toulouse zijn getroffen, en een aankomende staking van machinisten zal naar verwachting de regionale en binnenlandse treindiensten verder ontregelen.

De vakbonden hebben in de meeste steden opgeroepen tot stakingen. Honderden werknemers hebben de toegang tot een belangrijke brug in de buurt van de havenstad Le Havre geblokkeerd, waarna ze zijn gelopen naar het centrum van de stad. De CGT vakbondsleden bij kerncentrales hebben woensdag ingestemd om zich aan te sluiten bij de staking. De vakbond zegt dat 16 van de 19 centrales van het land zouden worden beïnvloed door de acties. Kernenergie levert ongeveer 75% van de elektriciteit van het land. Netbeheerder RTE zegt dat de kernenergie capaciteit met ten minste vier gigawatt - wat overeenkomt met 6% van de totale capaciteit van het land- wordt verminderd.

Zes van de acht Franse olieraffinaderijen zijn al getroffen door stakingen en barricades, evenals grote havens waaronder Marseille en Le Havre. Veel vakbondsleden zijn boos omdat de Franse regering hen de arbeidshervormingen oplegt. Bij het opvoeren van de vakbondsacties vanochtend, heeft premier Valls aangegeven dat “er nog veranderingen, verbeteringen” kunnen worden aangebracht aan de hervormingswetten.

De Franse Unie van Petroleum Industries zegt dat een derde van de Franse 12.000 tankstations nu zijn drooggelopen. Hij vertelt dat de regering nu haar strategische brandstof reserves aanspreekt. Volgens analisten zijn die reserves goed voor ongeveer vier maanden. Minister van Transport, Alain Vidalies, zegt dat 40% van de tankstations in de buurt van Parijs worstelen om brandstof te krijgen.

President François Hollande heeft woensdag aan zijn ministers gezegd dat er "alles zal worden gedaan om te zorgen voor het Franse volk en de economie te voeden". Binnen twee weken starten de Europese Kampioenschappen 2016 in Frankrijk.
De CGT en andere vakbonden zijn woedend met het besluit van de regering om een constitutioneel middel te gebruiken om haar afgezwakte arbeidshervormingen te verheffen tot wet zonder dat er een parlementaire goedkeuring aan te pas is gekomen. De regering zegt dat de hervormingen, die het gemakkelijker maken voor bedrijven om personeel aan te nemen en te ontslaan, nodig zijn om de werkloosheid te verminderen.
Advertenties