Brent-olie boven de US$ 50 per vat
26 May 2016, 09:18
foto
Door onrust in Nigeria en Libië en bosbranden in Canada is de olieproductie afgenomen met 4 miljoen vaten per dag.(Foto: AFP)


Brent-olie is vandaag verhandeld voor meer dan US$ 50 per vat, de hoogste prijs in bijna zeven maanden. De wereldwijde productie overschotten waar de markt bijna twee jaar mee kampt, vertonen tekenen van versoepeling.

Als gevolg van bosbranden in Canada en de onrust in Nigeria en Libië is de productie met bijna 4 miljoen vaten per dag teruggevallen. De olieprijzen hebben zich hierdoor in de afgelopen weken kunnen herstellen. Het doorbreken van de grens van US$ 50 per vat, wordt door vele marktpartijen gezien als het overwinnen van een psychologische barrière die ertoe zou kunnen leiden dat de olie-installaties die in de afgelopen jaar zijn stilgelegd, herleven. Dat geldt vooral voor de Amerikaanse schalie-olieproducten.

Op de Aziatische markt is Brent ruwe olie verhandeld voor US$ 50,07, een stijging van bijna US$ 0,31. Brent olie is nu met 80% gestegen sinds hij begin dit jaar een dertien jaar lage prijs van US$ 28 per vat noteerde. Amerikaanse ruwe olie is met US$0,30 gestegen naar US$ 49,86. Het is de hoogste prijs sinds de Amerikaanse olie midden oktober vorig jaar een prijs van US$ 49,97 haalde.

Goldman Sach zei eerder deze maand dat de verwachting is dat de olieprijzen in het tweede halfjaar constant het niveau van US$ 50 per vat zullen bereiken en tegen eind 2017 zullen zitten op US$ 60 per vat.

Op 2 juni komt de Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) in Wenen bijeen. De recente stijging van de olieprijzen en de wrijving tussen de belangrijkste leden, Saudi-Arabië en Iran, betekent echter dat een gecoördineerde inspanning om de prijzen te stimuleren, klein is. Het risico is zeer groot dat Saudi-Arabië na de vergadering zijn productie zal verhogen om te voldoen aan de binnenlandse vraag in de komende drie maanden en om zijn marktaandeel te behouden in zijn olie-oorlogen met Iran en Irak.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April