Hindori: Ziekenhuizen zullen patiënten basiszorg opvangen
26 May 2016, 00:01
foto
Manodj Hindori, voorzitter Nationale Ziekenhuisraad.


De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) vindt dat patiënten medische zorg moeten krijgen, ook al is nog niet alles in orde wanneer per 1 juni de categorie 0-16 en 60+ overgenomen wordt door het Staatsziekenfonds (SZF). Manodj Hindori, voorzitter van de NZR, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de ziekenhuizen besloten hebben mee te werken, hoewel diverse afspraken nog gemaakt moeten worden.

De ziekenhuizen zullen zich inspannen om de transitiefase van Self Reliance naar SZF zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daartoe heeft de NZR een aantal praktische afspraken gemaakt met het SZF. Vanaf 1 juni zullen alvast voorlopige SZF-formulieren worden gebruikt voor deze nieuwe categorie van SZF-patiënten, in afwachting op pasjes voor de verzekerden en op definitieve protocollen tussen NZR en SZF.

"Waar nog wel over gesproken moet worden, is tegen welk tarief het SZF de ziekenhuizen zal betalen voor de zorg aan deze patiënten. SZF betaalt normaliter een lager ligdagtarief dan Self Reliance, dus de ziekenhuizen kijken uit naar de verdere afspraken over de nieuwe tarieven. Maar we hebben afgesproken dat dit punt van tarieven de zorg aan deze patiënten in deze transitiefase niet mag verhinderen," legt Hindori uit.

Met de medici moeten verder worden afgesproken hoe de betaling aan hen voor klinische diensten zal geschieden. "SZF betaalt namelijk volgens het zogeheten 'all-in arts-in' principe, terwijl de specialisten door Self Reliance 'arts out' werden uitbetaald. De medici konden rechtstreeks bij de verzekeraar declareren", licht Hindori toe. Deze kwestie zal vandaag tussen het SZF en de Vereniging van Medici in Suriname worden besproken.
Advertenties