Suriname heeft een heleboel frisdenkers nodig
27 May 2016, 03:46
foto


Het is zo duidelijk als ik weet niet wat. Suriname en zijn leiders en volk kunnen niet doorgaan met vastgeroeste denkpatronen en actiemodellen die opeenvolgende regeringen en huidige regering hebben gehanteerd. Het resultaat ziet men en voelt men zoals de situatie in Suriname zich nu weerspiegelt. De heer Drs. Stanley Ramkhelawan en de heer S.Soekhoe hebben in maart en april dit jaar uitstekende meningen geventileerd met hun ingezonden stuk op Starnieuws, hoe Suriname eindelijk een duw te geven om zich succesvol duurzaam te ontwikkelen. o.a middels nieuwe denkpatronen en actiemodellen: frisdenkers ontwikkelen dus.

Onlangs gaf de onderwijskundige de heer drs. Soenderpersad Hanoeman een boeiende lezing met als titel: 'Een politiek alternatief', om bewustwording onder de bevolking aan te wakkeren. Ook een initiatief om het frisdenkers fenomeen te creëren. Onlangs weer een aantal ingezonden stukken op de online nieuws media door diverse groeperingen en politieke partijen, allemaal doelend op vernieuwing, change en duurzame ontwikkeling: frisdenkers dus.
Wat kenmerkt nu een frisdenker?
Iemand die los van bestaande, vastgeroeste kaders kan denken en handelen en met nieuwe inzichten en oplossingen komt voor problemen en situaties.

Hoe wordt men een frisdenker?
Op de eerste plaats weet dat de frisdenker een mens is derhalve is een beetje begrip voor hoe de mens functioneert, hoe zij denkt en tot actie overgaat wel gewenst. Hier volgt een korte uitleg hieromtrent. Wij allemaal als mens zijn onderhevig aan triggers en signalen die komen uit onze omgeving. Deze triggers en signalen kunnen positief en negatief zijn en wordt door eenieder mens verwerkt middels 5 kanalen in de hersenen. Deze kanalen zijn:
1. Mentale kanaal: dit is iemand zijn intelligentie, vakkennis, rationeel-analytisch vermogen en waarop hij/ zij focust door de dag heen.
2. Materiële kanaal: dit is de mens zijn materiële vermogen en wat hij/zij nog wilt
3. Emotie kanaal: dit is de status van negatieve en positieve emoties die hij/ zij dagelijks ervaart en hoe dat verwerkt wordt en natuurlijk ook de opgeslagen emoties van vroeger.
4. Fysieke kanaal: dit is zijn /haar lichaam hoe men dit verzorgt, eet, drinkt , slaapt, beweegt
5. Spirituele kanaal: is men zich ervan bewust dat wij als mens met elkaar verbonden zijn, is men bewust van wat men is, wie men is? Doet men dagelijks iets om dit kanaal te voeden?

Deze 5 kanalen zijn nu dynamisch met elkaar in interactie op ieder moment van de dag en het resultaat van dat samenspel op ieder moment bepaalt nu de mindset van de mens op dat moment.
De mindset van dat moment stuurt dan welke gedachten ontstaan en deze gedachten sturen dan welke keuzes men maakt en welke attitude en gedrag men dus dan etaleert.
De vorming van de mindset wordt in attitude management terminologie ook wel genoemd de “ software van de mens”.
Een opkomende frisdenker die de juiste vakkennis en intelligentie (kanaal 1) onvoldoende heeft, heeft dan ook niet de juiste software om een frisdenker te worden. Zo ook als men bij kanaal 2 meer op zichzelf is gericht qua materiële vermogen. Iemand die onderdrukte negatieve emoties heeft ontwikkelt en dat steeds knaagt heeft ook niet de juiste mindset of software om een frisdenker te worden.
Kunt u zich voorstellen als iemand fysiek zwak is door bijvoorbeeld ziekte, dat die dan ook niet lekker meekomt om een frisdenker te worden? Tot slot een opkomende frisdenker die niets van spiritualiteit wilt weten of wilt toepassen, dat dan zijn/haar software niet zal bijdragen tot vorming van een frisdenker.

Een disbalans van de 5 kanalen die de mindset (software) op lage kwaliteit brengt, geeft grotere kans op manifestatie van negatieve menselijke aspecten.(corruptie, vriendjespolitiek, zelf verrijking, machtslust, mooie praatjes, vastgeroeste patronen). Dergelijke mensen blijven change proclameren doch met de gebruikelijke verouderde actie modellen en het resultaat is en blijft wat men nu heeft in Suriname.
Een juiste balans hoe men dagelijks de 5 kanalen hanteert op opkomende triggers draagt bij tot de juiste software om een gebalanceerd mens te worden en dat is de minimale vereiste om een frisdenker te worden. We hebben ze nodig in alle lagen van de maatschappij van minister tot parlementariër, directeur, ondernemers, gewone arbeiders, ouders en studenten, leerkrachten, tot aan de sociaal zwakkeren.

Drs. Suresh Gobardhan, arts in age en attitude management

Gobardhan geeft regelmatig lezingen in Suriname over frisdenkers.
Email: mahatt@earthlink.net
www.mahatt.com
Advertenties