Pengel: Sociale factoren zorgen voor hoge ziektelast
26 May 2016, 05:47
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zei in zijn toespraak op de 69e World Health Assembly in Genève Switzerland, dat Suriname, net als de rest van de wereld ook wordt geconfronteerd met een hoge ziektelast door vooral chronische, niet overdraagbare aandoeningen. Hij gaf aan dat deze ziektelast hoofdzakelijk is toe te schrijven aan sociale determinanten die voor ongelijkheid in gezondheid zorgen.

Pengel meent dat voor een juiste aanpak van het probleem, gezondheid moet worden opgenomen in de agenda's van alle ministeries, departementen, agentschappen en alle internationale organisaties. Dit is de zogenaamde Health in All Policies (HiAP) benadering.

Pengel vertegenwoordigt Suriname op de bijeenkomst. Hij zal in Genève ook een aantal bilaterale gesprekken voeren met de PAHO-directeur, Caucus van Caricom-ministers van Volksgezondheid, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van Nederland en de directeur van het 'Global Fund'.

Pengel memoreerde in zijn toespraak de technische ondersteuning en begeleiding van de WHO, het regiokantoor van de PAHO in Washington en het PAHO/WHO kantoor in Suriname. Hij gaf aan dat Suriname open staat om met andere landen te werken aan gemeenschappelijke uitdagingen. Vooral aan de aan gezondheid gerelateerde 'Sustainable Development Goals (SDG's) zal in de toekomt hard gewerkt worden om bij te dragen aan de realisatie van de 17 wereldwijd aangenomen doelen.

De vergadering is geopend door WHO Director-General Margaret Chan. Zij stond stil bij de recente vorderingen in de wereldwijde volksgezondheid, met name bij de bestrijding van HIV, tuberculose, malaria en polio, en verbetering van moeder en kindergezondheid, maar waarschuwde dat de recente uitbraken van Ebola, MERS-coronavirus, Zika en urbane gele koorts, een "dramatische opleving van de dreiging van besmettelijke ziekten" zijn, zegt de voorlichting van Volksgezondheid.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March