Israël gedenkt 68e onafhankelijkheidsdag met concert
25 May 2016, 18:36
foto
Het muziekconcert van de ‘The Lavo Ensemble’, ter gelegenheid van de 68ste Onafhankelijkheidsdag van Israël in de Neve Shalom-synagoge. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De 68e Onafhankelijkheidsdag van Israël is dinsdagavond in Suriname herdacht met een muziekconcert in de Neve Shalom-synagoge. De niet-residerende ambassadeur Mordehai Amihai-Bivas haalde het ‘The Lavo Ensemble’, een Joods muziekgezelschap speciaal hier voor naar Paramaribo. “Deze muziek brengt oost en west, oud en nieuw samen.”

De ambassadeur stond stil bij de politieke en economische ontwikkelingen van zijn land, vanaf 1948. “Het Israëlische volk is verbazingwekkend altijd optimistisch en streeft naar een betere toekomst.” Buitenlandse Zaken minister Niermala Badrising is haar toespraak gewezen op de bijzondere Surinaamse multi-etnische samenleving, de waarde hiervan en de harmonieuze religieuze diversiteit. De relatie tussen Suriname en Israël beweegt zich voornamelijk voort op het gebied van educatie, landbouw en gezondheid. Het muziekoptreden van ‘The Lavo Ensemble’ symboliseert voor haar hetgeen waar Suriname voor staat: een mozaïek van verschillende etnische en culturele expressies.

Het muziekgezelschap treedt sinds 2012 op onder de naam ‘The Lavo Ensemble’. Het trio bestaat uit bestaat uit Liron Man die de handpan, bespeelt. Dit instrument is te vergelijken met de steelpan van Trinidad & Tobago. Verder Itamar Erez met gitaar en piano en Barak Sober op de fluit. “Wij hebben vanavond een Jazz textuur, fusie van verschillende muziekstijlen gespeeld”, vertelt Man aan Starnieuws. Hij speelde het nummer ‘India’ speciaal voor Badrising. “Zij heeft mij emotioneel gemaakt door hier te zijn, naar ons te luisteren en de Israëlische Onafhankelijkheidsdag met ons te gedenken. Het getuigt van respect naar onze gemeenschap toe.”

“Ik heb geleefd in de muziek. Ik verplaatste me hier te staan”, geeft Riëlle Mardjo na het concert aan. De dwarsfluitdocent op de Nationale Volksmuziekschool is zeer onder indruk van de fluitist. “Het geluid dat hij eruit haalde, de variaties en tonen vond ik geweldig.” Een fluit bestaat uit drie delen. Sober haalde opgegeven moment het mondstuk van zijn instrument, hield dit recht voor zich, net als een blokfluit en speelde vanuit het middenstuk. Het instrument handpan was geheel nieuw voor Mardjo. “De vorm en de handvaardigheid om de tonen (geluid) hieruit te halen waren bijzonder en ook nog in de Neve Shalom-synagoge in Paramaribo.”

Lilly Duijm, ondervoorzitter Israëlitische Gemeente Suriname ervaart het muziekconcert als een grote eer en traktatie vanuit Israël. Dit is het derde concert en tevens de eerste van Joodse muzikanten in de synagoge. “Het zal zeker ook niet de laatste zijn. Wij willen tegen eind van jaar, rond de viering van Chanoeka weer één organiseren.” De synagoge wordt niet verhuurd voor concerten, maar staat open voor speciale gelegenheden met privé gasten. “Het is een oud gebouw en we moeten er voorzichtig mee omgaan.” Duijm benadrukt dat door de dag heen, een ieder welkom is om de synagoge te bezoeken.

Israël herdacht op 14 mei de 68ste Onafhankelijkheidsdag, Yom Ha'Atzmaut en vierde dit volgens de Hebreeuwse kalender 12 mei 2016. Het land biedt via Mashav, het Israëlisch Agentschap voor Internationale Samenwerking hulp aan ontwikkelingslanden. Suriname maakt al jaren gebruik van de training- en opleidingsmogelijkheden, zegt Amihai. Deze variëren van ondernemerschap, ontwikkelingsprogramma’s voor vrouwen, landbouw, alternatieve energie tot aan cultuur.

Handpan
De handpan is een nieuw instrument dat 15 jaar geleden is ontwikkeld. Het is een mix van de steelpan van de Caribbean, Indiase ghatam en de Aziatische gong. Man leerde 11 jaar over de handpan, “ik voelde dat ik het moest bespelen”. De muzikant weet dat Surinamers bekend zijn met de steelpan. De handpan verschilt hiermee als het gaat om geluid dat meer hol en rond klinkt en bespeelbaarheid is beperkt. “Je hebt meer instrumenten ter ondersteuning nodig wil je ‘ingewikkelde’ muziekstukken spelen.” De speler gebruikt vingertechnieken van verschillende percussie-instrumenten. Een klein nadeel is de beperkte snelheid die je kunt halen uit je handen en je kunt geen stoktechnieken toepassen.

‘The Lavo Ensemble’ treedt vanavond op in Don Julio.
Advertenties