Chinese ambassadeur biedt geloofsbrieven aan
25 May 2016, 22:33
foto
President Desi Bouterse accepteert de geloofsbrieven van de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong. (Foto's: SCTV)


Ambassadeur Zhang Jinxiong van de Volksrepubliek China heeft vandaag zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Desi Bouterse. Suriname is geen onbekend werkterrein voor Zhang. De diplomaat, die de Nederlandse taal spreekt, heeft zijn land al tussen 2002-2006 gediend als counselor op de ambassade in Paramaribo.

Zhang is begin mei benoemd tot ambassadeur voor Suriname en arriveerde een week later in Paramaribo. Het is zijn eerste post als ambassadeur. Hij heeft de afgelopen dagen al gesprekken gevoerd met verschillende organisaties en personen, zoals bankdirecteur Sigmund Proeve. Tijdens een welkomstetentje van de Suriname Chinese United Association (SCUA), heeft Zhang zijn medewerking toegezegd om gezamenlijk te werken aan de uitdagingen in de huidige financiële crisis. De SCUA heeft de hulp ingeroepen van China bij het helpen diversifiëren van de economische mogelijkheden voor de Chinese ondernemers. De SCUA denkt aan investeren in de landbouw en fabrieken opzetten door China.

Zhang zal morgen samen met de First Lady en de Suriname Chinese Vrouwen Vereniging een donatie doen aan Huize Ashiana. Hij is zaterdag gastheer van een receptie ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China.
De 58-jarige carrièrediplomaat is zijn loopbaan in 1981 op de Chinese Ambassade in Nederland begonnen. Hij heeft zijn land afwisselend gediend vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing en door de jaren heen meerdere male in verschillende functies in België, Nederland en Thailand.

Zijn voorganger Yang Zigang heeft geen speciale uitdaging voor hem achtergelaten. Yang zei tegenover Starnieuws dat de basis van de coöperatie op verschillende fronten goed is. Partijen moeten zich wel meer inzetten om Chinese investeerders aan te moedigen om de uitvoering te versnellen van projecten die aangegaan zijn door de Chinese overheid, bedrijven of joint ventures. Dit, zodat de efficiëntie van de samenwerking vergroot wordt. Suriname en China moeten ook beginnen om het idee van samenwerking opnieuw te definiëren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April