Santokhi: Volk ontwaakt uit bedrog en manipulatie
25 May 2016, 05:47
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


VHP-voorzitter Chan Santokhi ziet de periode van 1 jaar na de verkiezingen, als een tijd van het ontwaken van het volk uit bedrog, valse hoop en manipulatie, waarin het terechtgekomen was door de campagne van de NDP. Dromen van velen op ontwikkeling, werkgelegenheid, welzijn, goede gezondheidszorg, stabiele economie, zijn een nachtmerrie geworden. "Niet zomaar heeft Bouterse gezegd 'ik wens jullie slapeloze nachten toe'," zegt de VHP-leider aan Starnieuws.

Bij de verkiezing hebben twee culturen tegenover elkaar gestaan. Ten eerste de cultuur van ‘lenen en uitgeven’, ‘brood en spelen’, ‘vandaag feest, morgen zien we wel’, 'pakketten uitdelen, wachten op hoge prijzen voor olie en goud in plaats van bewust investeren en hard werken’. Anderzijds is er de cultuur van ‘opbouwen door werken, sparen en investeren, voorzichtigheid in besturen’, stelt Santokhi.

"Wij ervaren aan den lijve dat de verantwoordelijkheid van deze falende regering ligt bij foute leiderschap in landen waar de democratie niet leidt tot zelfcorrectie. De neergang in Venezuela is een actueel voorbeeld, Suriname volgt dat pad. Het blijven lenen van zal Suriname maken tot een kolonie van een ander land," betoogt de politicus. "Economisch zijn we kapot, we hebben geen geld meer, alles is opgemaakt: zelfs betalingen van salarissen aan schoonmaaksters en personeel van kinderhuizen zijn in gedrang gekomen. Instabiel, negatieve groei, inflatie, verdere devaluatie, bedrijven in problemen, crisis in economische sectoren. Monetaire situatie deplorabel, zelfs met IMF steun is het vooruitzicht bleek."

Beetgenomen
De regering heeft met haar vernietigend beleid ons mooi en geliefd Suriname gemaakt tot een land met armoede, onzekerheid en wanhoop, meent de voorzitter van de oranje partij. Volgens hem ziet het volk dat het beetgenomen is. Men is bereid de kijk op de politiek aan te passen. Door de crisismaatregelen van de regering is grote ontevredenheid ontstaan en neemt het vertrouwen van bepaalde groepen en burgers af.

De crisis waarin deze regering het land heeft gebracht, heeft ernstige dreigingen, maar biedt volgens de VHP-voorzitter ook kansen. De uitdagingen zijn om met een bundeling van alle Surinaamse deskundigen in Suriname en in diaspora uit deze crises te halen. Productie van Surinaamse producten te stimuleren. "In deze periode moeten we laten zien dat wij in staat zijn 500 duizend mensen te kunnen verzorgen met een kwalitatief redelijk bestaan. Maar ook dat wij met ruim één miljoen Surinamers (ook in diaspora) in staat zijn dit land tot ontwikkeling te brengen. De uitdaging is ook om de reorganisatie van het bestuur en het staatsapparaat voor het land efficiënter en slagvaardiger te organiseren om het land te besturen. Maar hiervoor heb je goed leiderschap en bestuur in het land nodig.

Kansen
Santokhi plaatst de kansen voor dit land om uit de crisis te geraken op een rijtje:

- Bevorderen van eenheid in de samenleving om de crisis te beheersen.
- Overleg met alle belangrijke partijen en stakeholders om de crisis te beheersen.
- Nationale productie ontwikkelen en opvoeren in de agrarische sector, toerisme, dienstensector, homeopathische en farmaceutische industrie.
- Bauxiet aanwenden voor halffabricaten en eindproducten
- Aantrekken van diaspora kapitaal
- Rationaliseren van parastatale bedrijven middels doorlichting, reorganisatie en aandelen verkoop om deze winstgevend te maken.
- Investeren door 'equity capital' in kleine en middelgrote bedrijven.
- Herstel van vertrouwen door gerichte corruptie aanpak.
- Door transparant beleid te voeren
- Door integere personen te belasten met met het bestuur en overheidsdiensten.
- Beleid op basis van eerlijkheid en niet op basis van oneerlijkheid, leugens en bedrog.
- Herstel van de economie middels het IMF programma, waarbij de zorgpunten van de oppositie meegenomen dienen te worden.
Maar hiervoor heb je een regering nodig, die voldoende vertrouwen uitstraalt.

Meerdere opties
De VHP heeft meerdere opties dan alleen het gaan naar het IMF en ontwikkelt haar eigen strategie om het land uit de crises te halen. Zij zal van deze regering blijven eisen een goed bestuur en een goed beleid, zoals zij dat het volk had beloofd.

"De VHP maakt zich klaar met andere deskundigen voor regeerverantwoordelijkheid, als deze regering het niet aankan. Maar dan moet zij haar politieke mandaat teruggeven aan het volk, zodat het volk zich kan uitspreken over de toekomst van het land en in wiens handen men die wil leggen. De VHP sluit 1 jaar verkiezingen met een politieke bijeenkomst in Nickerie op 28 mei en zal het regeerbeleid evalueren," deelt Santokhi mee.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April