Geen slapeloze nachten voor Brokopondo over stroom
26 May 2016, 19:26
foto


Terwijl geheel Suriname gebukt gaat onder de verhoging van stroomtarieven, is er hierover geen sprake van slapeloze nachten voor huishoudens in het district Brokopondo. Sinds na de Binnenlandse Oorlog in 1986 wordt er niet voor energieverbruik betaald in dit district dat ongeveer 15.000 inwoners telt.

“Gelet op de offers die de mensen hier met de bouw van de stuwdam hebben moeten brengen voor de ontwikkeling van Suriname, kan gezegd worden dat ze inderdaad recht op stroom hebben”, vindt districtscommissaris Yvonne Pinas van Brokopondo. Deze mening deelt ook de doorsnee districtsbewoner, meent Pinas. Volgens haar hebben verschillende regeringen het geheel subsidiëren van energie aan de huishoudens van Brokopondo, gedoogd. Ze merkt op dat het niet zo letterlijk is opgenomen in de Brokopondo-overeenkomst. Echter was dit een politiek besluit van sinds na de Binnenlandse Oorlog. Want daarvoor betaalden de mensen wel voor elektriciteit, stelt Pinas. Zij vindt dat hierover kan worden onderhandeld, echter blijft ze zich scharen aan zijde van de gemeenschap.

Assembleelid Frederik Finisie (NDP) is van mening dat gelet op de ellende die gepaard ging met de bouw van de stuwdam, er een aparte regeling moet bestaan voor Brokopondo. “Vooral de Saramaccaanse stam heeft het zwaarst hieronder geleden ter wille van de nationale ontwikkeling. Er was toen beloofd dat de mensen niet voor elektriciteit zouden betalen. Na de transmigratie hadden de mensen wel betaald. Het proces dat was ingezet door de regering-Venetiaan om niet te betalen is pas tijdens regering-Wijdenbosch, verder verwezenlijkt”. Het is voor een onbepaalde tijd, meent Finisie te weten.

Er was ook een optie om betrekkelijk minder te betalen dan in Paramaribo. Finsie weet dat enkele nieuwe huishoudens wel betalen. “Op Brokopodo Centrum betalen enkele al voor elektriciteit. Er is geen onwil aanwezig," geeft de politicus aan. ”We weten dat we in een andere tijd zijn en financieel in zwaar weer verkeren. De politieke wil zou er ook moeten zijn om anders te besluiten”.

Ala-D Media
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April