Nieuwe regering Brazilië verliest sleutelminister
24 May 2016, 18:43
foto
Romero Juca, minister van Planning van Brazilië, is opgestapt. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse interim-regering is maandag opgeschrikt door het verlies van één van zijn sleutelfiguren, de minister van Planning, Romero Juca. Hij is opgestapt te midden van beschuldigingen dat hij heeft samengespannen om het grootste corruptieonderzoek van het land te belemmeren.

Interim-president Michel Temer rekende op Juca, een vertrouweling en ervaren senator, om een wetsvoorstel over de begroting door het Congres te krijgen om zo een lamlegging van de regering volgend maand te voorkomen. Een opname van zijn gesprek met een verdachte in het onderzoek, brengt donkere wolken voor de nieuwe centrumrechtse regering, die al onrustig is door een reeks beleidsmaatregelen tijdens haar eerste week in functie.

Het schandaal heeft de Braziliaanse munteenheid verzwakt uit angst voor verdere instabiliteit. De onrust komt in minder dan twee weken nadat president Dilma Rousseff is geschorst en moet terechtstaan voor het overtreden van de fiscale wetgeving. De voormalige vicepresident, Temer, is beëdigd tot interim-president om het land te leiden.

"Vanaf morgen, stap ik op," zei Juca aan verslaggevers in Brasilia. Hij is na de schorsing van Rousseff benoemd door Temer. Hij ontkent alle aantijgingen en benadrukt dat zijn opgenomen opmerkingen zijn vervormd en uit hun verband zijn gerukt.

In de opname, die is gemaakt vóór de schorsing van Rousseff en maandag is gepubliceerd door de krant Folha de S. Paulo, vertelt Juca een vriend dat hij heeft ingestemd uit noodzaak van een "nationale pact" om het corruptieschandaal te remmen. Zijn bondgenoot, ex-senator Sergio Machado, een verdachte in het corruptieschandaal heeft hem om hulp gevraagd. Juca antwoordt op zijn verzoek met: “ De regering moet worden gewijzigd om dit bloeden te stoppen,” meldt Folha. De krant voegt eraan toe dat de gesprekken in het geheim zijn opgenomen.

Juca en andere ministers in de nieuwe regering Temer worden onderzocht op hun vermeende rol in de massale omkopingsregeling bij staatsoliemaatschappij Petrobras. Op een persconferentie maandag heeft Juca benadrukt dat hij nooit zou bemoeien met het onderzoek. Hij zegt dat zijn opmerkingen op geen enkele manier belastend waren. Volgens hem verwijst het "bloeden" naar de vrije val van de Braziliaanse economie en de recente verlamming van regering-Rousseff.

Tegen het einde van de dag had het schandaal het kookpunt bereikt in de hoofdstad Brasilia. Juca heeft daarop aangekondigd dat hij opstapt totdat het Openbaar Ministerie hem ontlast van de beschuldigingen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April