Tegenstrijdige verklaringen crash MS804
24 May 2016, 14:32
foto
Forensische functionarissen zeggen dat alle 80 stukjes van lichaamsdelen die zijn geborgen, heel klein zijn. (Foto's: Reuters)


De stukjes lichaamsdelen die zijn gevonden van de passagiers van vlucht MS804 van Egyptair suggereren dat er een explosie aan boord van het toestel is geweest. Het Egyptische hoofd van het forensisch onderzoek heeft berichten over een mogelijke explosie aan boord van het toestel ontkend.

De airbus A320 die van Parijs op weg was naar Caïro is donderdag in de Middellandse Zee neergestort. Alle 66 mensen aan boord zijn omgekomen. De Associated Press persbureau had eerder gemeld dat de menselijke delen die uit het wrak van het toestel zijn geborgen, wijzen op een explosie aan boord hoewel er geen sporen van explosieven zijn aangetroffen.

“De omvang van de overblijfselen wijzen in de richting van een explosie. Het grootste stuk dat is teruggevonden was zo groot als een handpalm,” zegt een forensische ambtenaar. Hij zegt dat er sinds zondag ongeveer 23 zakken aan lichaamsdelen zijn verzameld. Een andere forensische functionaris zegt dat slechts een klein deel van de overblijfselen tot dusver is aangekomen en dat het nog te vroeg is om aan te geven of er een explosie aan boord is geweest.

Franse onderzoekers zeggen het vliegtuig een reeks waarschuwingen heeft gestuurd, wat aangeeft dat er rook was ontdekt aan boord en dat er sprake was van andere mogelijke computer storingen kort voordat het toestel van de radar verdween. De signalen geven niet aan wat de rook heeft veroorzaakt. Luchtvaart deskundigen hebben gezegd dat noch opzettelijke sabotage noch een technisch mankement kan worden uitgesloten.

Onderzoekers zijn afhankelijk van puin, tassen en kleding en chemische analyse om een explosie op te sporen. Een dag eerder heeft het hoofd van de staatsgeleide luchtvaartnavigatiediensten van Egypte gezegd dat vlucht MS804 niet is uitgeweken of hoogte heeft verloren voordat het van de radar verdween, zoals de Griekse minister van Defensie had verklaard.

In een zoektocht naar aanwijzingen, zijn familieleden van de slachtoffers in Caïro aangekomen om DNA-monsters te geven om zo de identificatie van de overblijfselen van hun verwanten te vergemakkelijken. Egypte heeft een onderzeeër gestuurd om te zoeken naar zwarte dozen van het toestel. Een Frans schip heeft zich gevoegd bij het internationaal team om te zoeken naar het wrak en de data recorders van het toestel.
Advertenties