Coca Cola stopt productie Venezuela
24 May 2016, 10:06
foto
Coca Cola is genoodzaakt te knippen in zijn productie in Venezuela. (Foto's: Getty Images)


Coca Cola is gedwongen zijn productie van frisdranken te stoppen in Venezuela. Niet alleen is er een tekort aan suiker, maar zit het land midden in een escalerende voedsel en energie tekort.

De frisdranken magnaat zegt dat de leveranciers in Venezuela de productie "tijdelijk stopzetten als gevolg van een gebrek aan grondstoffen". De aankondiging komt nadat de grootste brouwer van het land, Empresas Polar, een aantal van zijn productiebedrijven heeft gesloten door een tekort aan gerst.

De economie van Venezuela is sterk verslechterd sinds de olieprijzen zijn ingestort. Een woordvoerder van Coca Cola zegt dat het bedrijf suikervrije dranken waaronder Coca Cola Ligt (Diet Coke) zal blijven produceren. "We zijn bezig met de leveranciers, overheidsfunctionarissen en onze medewerkers om de nodige acties voor een snelle oplossing te nemen," zegt ze.

De suikerriet productie is gedaald als gevolg van prijscontrole en stijgende productiekosten, evenals problemen bij het verkrijgen van kunstmest. Als gevolg daarvan hebben veel kleinere landbouwers zich tot andere gewassen gewend die niet onder de prijscontrole vallen en dus meer winst opleveren.

Venezuela zal naar verwachting 430.000 ton suikerriet produceren in 2016/17, tegenover 450.000 ton in de afgelopen 12 maanden. Het land heeft volgens cijfers van de Amerikaanse Databank 850.000 ton ruwe en geraffineerde suiker geïmporteerd
De economische problemen dwingen burgers om uren in de rij te staan om basisvoedingsmiddelen te kopen. De economie van de olierijke staat zal dit jaar naar verwachting met 8% krimpen. Vorig jaar was dat nog 5,8%. De afhankelijkheid van olie om vreemde valuta en investeringen te genereren, heeft Venezuela gemaakt tot een slachtoffer van regelmatige recessies.

President Nicolas Maduro heeft de noodtoestand ingesteld in een poging de economische crisis te bestrijden. Critici beweren dat het een poging is om zijn greep op de macht te versterken.

Ondertussen heeft bandenfabrikant Bridgestone maandag aangekondigd dat hij zijn Venezolaanse filialen verkoopt. De fabrikant breekt na 60 jaar op in het land. De Venezolaanse aandelen in het bedrijf worden verkocht aan Grupo Corimon.
Andere multinationale bedrijven zoals Ford, Procter & Gamble en Halliburton hebben hun productie verminderd of hun investeringen in Venezuela opgegeven.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April