Resten Garcia Marquiz terug in Colombia
23 May 2016, 15:22
foto
Er is een bronzen borstbeeld van Gabriel Garcia Marquiz onthuld in zijn geboortestad. (Foto's: Reuters)


De as van de overleden Nobelprijswinnaar en schrijver Gabriel Garcia Marquez, zijn geplaatst in de Colombiaanse kustplaats Cartagena. De overblijfselen zijn van Mexico, waar de schrijver al jaren woonde en in 2014 is overleden, overgevlogen. Marquez werd 87 jaar.

Voor de ter ruste legging is een ceremonie gehouden in de kloosters van de Universiteit van Cartagena, in de buurt van het familiehuis van Marquez in de stad. Garcia Marquiz is vooral bekend om zijn magische realistische romans ‘Honderd jaar eenzaamheid 'en' Liefde in tijden van cholera."

De zoon van de schrijver heeft in het centrum van de kloosters van de universiteit een bronzen borstbeeld van zijn vader onthuld. Het kunstwerk is het middelpunt van het gedenkteken.

Gabriel Garcia Marquez werd geboren in het stadje Aracataca in de buurt van de noordelijke Caribische kust van Colombia en begon in de late jaren 1940 te werken als journalist in Cartagena. Sinds de jaren 1980 woonde hij in Mexico, maar zijn familie besloot hem te begraven in Cartagena, waar veel van zijn familieleden ook ten ruste zijn gelegd.

De schrijver had een haat-liefdeverhouding met Cartagena; de stad lijkt in een aantal van zijn romans vaak afgeschilderd als een decadente plek vol conflict met een op klasse gestoelde en racistische samenleving.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April