Moody’s degradeert Suriname van Ba3 naar B1
23 May 2016, 09:02
foto


Kredietbeoordelaar Moody’s heeft Surinames positie in vreemde valuta en in de lokale valuta, vandaag gedegradeerd naar B1. Eerder had Suriname een Ba3 notering. De belangrijkste aanjager van de jongste beoordeling is de “aanzienlijke verslechtering van Suriname’s kredietprofiel van het afgelopen jaar.” De vooruitzichten blijven stabiel.

Moody’s noemt de aanzienlijke verslechtering van de macro-economische omstandigheden en de druk op de vreemde valuta. De verslechtering van de overheidsbalans, wat zal leiden tot een overheidsschuld van meer dan 45% van het Bruto Binnenlands Product in 2016. En dat ondanks de maatregelen die de regering nu aan het doorvoeren is.

De stabiele vooruitzichten weerspiegelen de maatregelen die de regering neemt en die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar verwachting zal ondersteunen. Moody’s stelt dat het mogelijke IMF-programma een belangrijk anker is voor macro-economische en budgettaire stabiliteit. De verwachte voordelen voor de fiscale en externe rekeningen door de voltooiing van de grote energie- en mijnbouwprojecten zullen volgens de beoordelaar een sterke verbetering in de externe financiën brengen en de schuld tussen 2016-2018 stabiliseren.

Op de lange termijn beoordeelt Moody de Suriname munt met Ba2 (eerder Ba1). Ook het risico voor vreemde valuta gaat omlaag; voor obligaties van Ba1 naar Ba2 en voor bankdeposito’s van B1 naar B2. De waarderingen weerspiegelen een reeks van niet waarneembare risico’s waaraan de valuta in Suriname is blootgesteld, met inbegrip van economische, juridische en politieke risico’s. Het zijn deze noteringen die een beeld geven van in hoeverre Suriname in staat is te voldoen aan zijn binnenlandse en buitenlandse verplichtingen. Op elk niveau is er een verslechtering.

In februari heeft kredietbeoordelaar Fitch Ratings Suriname gedegradeerd van BB- naar B+. Ook Standard & Poor's heeft Suriname twee maanden later, in april, gedegradeerd van BB- naar B+. De vooruitzichten hebben deze kredietbeoordelaars verlaagd van stabiel naar negatief.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April