Vietnam: Obama heft embargo wapenverkoop op
23 May 2016, 08:16
foto
President Barack Obama en zijn Vietnamese collega Tran Dai Quang inspecteren de erewacht in Hanoi. (Foto's: Reuters)


President Barack Obama heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten (VS) zijn embargo op de verkoop van dodelijke wapens aan Vietnam, volledig zal opheffen. Met zijn besluit heft hij “een aanhoudende overblijfsel van de Koude Oorlog” op.

Het Amerikaanse staatshoofd is voor een driedaags bezoek in Vietnam. Washington probeert zijn banden met zijn bondgenoten aan de Middellandse Zee te versterken, terwijl China zijn territoriale aanspraken uitbreid. Obama heeft gezegd dat de beslissing om het embargo uit te bannen niet is gerelateerd aan het Amerikaanse beleid ten aanzien van China.

"Het is gebaseerd op onze wens een langdurig proces om de banden met Vietnam te normaliseren, te voltooien,” heeft hij in Hanoi gesteld. Vietnam is één van de landen in de regio die is betrokken bij maritieme geschillen met China. De VS dringt aan op het recht van vrijheid van scheepvaart in de Zuid-Chinese Zee.

Een ruzie over een Chinese booreiland in de buurt van de Paracel-eilanden in 2014 leidde tot botsingen tussen Chinese en Vietnamese schepen en anti-Chinese rellen in Vietnam. Het Witte Huis had aangegeven dat hij het wapenverkoopverbod dat sinds 1984 van kracht is, zou opheffen als de mensenrechten in Vietnam zouden verbeteren.

"De verkoop zal nog steeds moeten voldoen aan strenge eisen, waaronder die van de rechten van de mens, maar deze verandering zal ervoor zorgen dat Vietnam toegang heeft tot de apparatuur die hij nodig heeft om zich te verdedigen," zegt Obama na gesprekken met president Tran Dai Quang. Vietnam heeft steeds gepleit voor het bannen van het embargo, dat in 2014 gedeeltelijk werd opgeheven.

Het bezoek van Obama komt 41 jaar na het einde van de oorlog in Vietnam, waarin de VS een communistische overname van Zuid-Vietnam heeft willen voorkomen. Enkele miljoenen Vietnamese burgers, communistische strijders en Zuid-Vietnamese soldaten werden gedood, evenals meer dan 58.000 Amerikaanse soldaten. Tegen het einde van de oorlog in 1975, hadden de communisten de controle over het hele land gewonnen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April