Afbouw subsidie EBS in document naar IMF-topper Lagarde
23 May 2016, 00:01
foto


De regering heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in detail aangegeven hoe de financiële situatie van Suriname ervoor staat en welke maatregelen allemaal genomen zullen worden in de komende twee jaar om de economie weer op rails te brengen. Het plaatje van afbouw van subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) is minutieus beschreven. Het is eerder bekend geworden dat vanaf 1 mei tot 1 januari de subsidie aan de EBS volledig moet worden afgebouwd.

Op 1 mei werd door de regering bekendgemaakt dat de stroomtarieven per die dag zijn aangepast. Ravaksur en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven besloten hun vertegenwoordigers uit de commissie basistarieven nutsvoorzieningen terug te roepen. De commissie was nog bezig met het berekenen van de kostprijs van energie die geleverd wordt door de EBS toen de verhoging werd aangekondigd door de regering, zonder de vakbeweging en bedrijfsleven te consulteren.

In het document dat president Desi Bouterse heeft getekend en opgestuurd naar Christine Lagarde, directeur van het IMF, is opgenomen dat in oktober 2015 begonnen is met de afschaffing van de subsidie aan EBS. Met de verhoging van 1 mei wordt volgens de regering 60% van de kosten van elektriciteitsproductie gedekt. Aangekondigd is nog een verhoging per 1 september dit jaar. Dan zal 90% van de kostprijs zijn gecoverd. Na de laatste verhoging per 1 januari 2017 is de prijs volledig marktconform. De regering heeft het IMF aangegeven dat kwetsbare groepen niet getroffen worden met de afschaffing van de subsidie.

Grote delen van de vakbeweging en het bedrijfsleven hebben te kennen gegeven dat een verhoging van de elektriciteitstarieven niet te dragen is. Zij beroepen zich er op dat de regering met hen overeengekomen was dat de verdere verhoging niet door zou gaan. Gesprekken met de sociale partners hebben geen bevredigend resultaat opgeleverd. De regering wacht op goedkeuring van het tweejarige programma door de leiding van het IMF. Het Fonds heeft toegezegd met US$ 478 miljoen in te komen als betalingsbalanssteun van de Centrale Bank van Suriname.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April