Obama in Vietnam: Wapen- en handelsakkoord op agenda
22 May 2016, 18:40
foto
President Barack Obama bij aankomst in Vietnam voor zijn driedaags bezoek. (Foto: Reuters)


President Barack Obama is in Vietnam aangekomen voor zijn driedaags bezoek. Hij is de derde zittende Amerikaanse president die het land bezoekt sinds het einde van de oorlog in Vietnam.

De reis komt te midden van het aanhalen van banden tussen de landen, waarbij de VS probeert de betrekkingen met Pacifische bondgenoten op te bouwen. Vietnam wil graag dat de VS een wapenembargo dat sinds 1984 geldt, opheft.
Na zijn bezoek aan Vietnam, vliegt Obama naar Japan voor een G7-top. Hij is de eerste Amerikaanse president die Hiroshima zal bezoeken. De Vietnamezen zelfs omarmen de nieuwe Amerikaanse banden.

Obama zal naar verwachting dissidenten in Vietnam ontmoeten. Op de agenda staan ook het uitbannen van handelsbelemmeringen die Vietnam heeft ingesteld voor het Amerikaanse vrijhandelsverdrag, Trans Pacific Partnership. Ben Rhodes, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Obama, had voor het bezoek gezegd dat er over het opheffen van het Amerikaanse embargo op de verkoop van wapens aan Vietnam zou worden gesproken. Dat zou betekenen dat Vietnam zijn militaire macht kan versterken in een tijd van territoriale geschillen met buurland China. Beijing was niet blij met een gedeeltelijke opheffing van het verbod in 2014. Het Witte Huis heeft aangegeven dat het verbod zou worden opgeheven als er verbetering komt in de mensenrechten in het land.

Het Amerikaanse staatshoofd brengt een bezoek aan Hiroshima, waar de Amerikanen in 1945 een nucleaire bom hebben gegooid die aan ten minste 140.000 mensen het leven heeft gekost. In een interview met de Japanse omroep NHK heeft Obama gezegd dat hij zich niet zou verontschuldigen voor de gebeurtenissen in Hiroshima. "Het is belangrijk om te erkennen dat tijdens de oorlog, leiders allerlei beslissingen nemen. Het is een taak van historici om vragen te stellen en hen te onderzoeken," zei hij. "Maar ik weet - nu ik voor de laatste zeven-en-een-half jaar in deze positie heb gezeten, dat iedere leider zeer moeilijke beslissingen neemt, met name tijdens oorlogstijd."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April