Extra tranende ogen in brillenzaken door waardedaling SRD
22 May 2016, 08:06
foto
Argil Noordzee berekent de prijs. Veel mensen investeren in een bril, voordat deze nog duurder wordt.


Dagelijks hebben veel 'gewone burgers' te maken met de diepe val van de SRD. Het gaat niet alleen om de producten in de schappen van de winkels, maar nagenoeg overal is te merken dat steeds meer SRD's neergeteld moeten worden om een product aan te schaffen. In brillenzaken moeten mensen extra wrijven in de al betraande ogen door de oogmeting. Haast iedereen, verzekerd of niet moet honderden bijbetalen om goed uit de ogen te kunnen kijken.

"Mijn dochter moest een bril hebben. Zij heeft als scholier een basiszorgverzekering. Wij hebben het goedkoopste montuur genomen. De prijs voor de bril is SRD 680. Ik moet drie weken wachten voordat de bril af is met goedkeuring en al. De verzekering betaalt SRD 300. De rest moeten wij zelf zien te betalen," zegt een vader die zijn 14-jarige dochter naar de opticien moest brengen.

Wie een gewone verzekering heeft en afhankelijk is van de verzekeringsmaatschappij, krijgt de tegenwaarde van US$ 55 voor een glas en US$ 75 voor een montuur vergoed, in het gunstigste geval. Sommige maatschappijen vergoeden veel minder en hanteren ook nog de koers van SRD 3,35 voor de US$. Alle bijkomende kosten moeten de mensen zelf betalen.

Argil Noordzee, medewerker bij een brillenzaak, zegt aan Starnieuws dat veel mensen de prijzen heel hoog vinden. Dit komt door de gestegen koers. "Wij proberen afhankelijk van het budget dat de mensen hebben, zoveel mogelijk te adviseren om lokale glazen te gebruiken en een goedkoop montuur. Maar de koers is nu heel hoog, waardoor al gauw veel bijbetaald moet worden," legt Noordzee uit.
Advertenties