Column: Politieke Borrelpraat 303
15 May 2016, 21:03
foto
Deelnemers aan de protestmanifestatie van vrijdag.


“Zo, dat was weer eens lekker de straat op, ja mang, ik had het hard nodig om flink wat opgekropte gevoelens uit te schreeuwen.”
“En ik zag je met die ‘Wij zijn moe-jongeman’ flink op je toeter blazen, daarvoor waren jullie niet moe, zo te zien.”
“Waar ik blij mee ben, is dat de zaak niet uit de hand is gelopen.”
“Omdat het merendeel van de betogers bestond uit mensen uit de werkende klasse, middenstanders, en niet uit een wild opgezweepte proletarische massa, want die slaat alles kort en klein.”
“Nou, maak middenklassers goed boos door hun maar uit te knijpen, dan zal je zien of ze ook niet echt tekeer kunnen gaan.”
“Pindabindarinda zei dat we geraamtes zijn geworden en wat ga je van geraamtes halen?”
“Nou, van zijn geraamte valt nog aardig wat vlees te plukken.”
“Ik geef hem groot gelijk als hij zegt dat er niet gecommuniceerd wordt met het volk en het Bedrijfsleven; we krijgen steeds regel op regel, verrassing op verrassing.”
“Laten we nou niet naïef doen: hadden we anders verwacht van dit middenklasse-onvriendelijk bewind? Ga na wie er op 8 en 9 december in de vorige eeuw de grootste klappen hebben gehad. Waren dat merendeels leiders, journalisten en media van de proletarische klasse?”
“Waar ik ook heel blij mee ben, is dat geen enkele oppositionele politieke leider daar het woord heeft gevoerd of dat hun vlaggenwappers de boventoon voerden. Want zij zijn de grootste oorzaak van het verschijnsel Bouta-en-sem-cluppie.”
“Maar ik vond de leuzen niet sterk genoeg; opeens is het IMF het monster, het zwarte schaap. Zijn wij het niet, die onszelf in deze patja-patja hebben gebracht?”
“Ben ik met je eens. En om te schreeuwen dat IMF vergif is voor het volk, getuigt niet bepaald van diepgaande kennis van zaken. Dat neigt meer naar goedkope politieke opjutterij.”
“Wat verwachtte je anders? Velen hebben nog steeds niet door dat die glad pratende dieftige politici het eigenlijke vergif in deze samenleving zijn, die met het ophitsen van ons, vaak tegen elkaar, de verkiezingswinst gebruiken om hun kliekjesbelangen te regelen, en niet zozeer ons landsbelang.”
“En deze zelfde politici hebben hun kiezers al die jaren met beloften en subsidies zoetgehouden, in plaats dat zij hun respectieve achterban opvoedden, schoolden, informeerden en zodoende een mindshift bij hen teweegbrachten.”
“Precies: geef de mensen niet elke dag een gratis vis, terwijl je hun rijke visgronden plundert, maar leer ze zelf vissen en hun visbedrijfje op te bouwen en hun visgronden te eigen bate te beschermen en in stand te houden.”
“Honderd procent met je eens. En dat wreekt zich nu; het IMF is in feite die strenge dokter die nu een jarenlang verwaarloosde patiёnt moet zien te genezen van het kwalijke gevolg van achtereenvolgend populistisch leiderschap.”
“En het is dan toch vreemd, dat ditzelfde IMF ons buurland Guyana een pluimpje heeft gegeven, omdat die Guyanezen flinke stappen voorwaarts hebben gezet, door het ‘giftige’ recept van datzelfde IMF te volgen.”
“Dat klopt, en wat zien we? Guyana is ons bezig voorbij te streven, eerst met marathons, bigi broki snellopen en snelloop in Nickerie. Nu rennen ze ons ook economisch voorbij. Zij waren zo te zien niet bang om dat bittere medicijn van het IMF in te nemen; a dresi ben bita, ma a tya verbetering gi den.”
“Wat zei m’n oma altijd? Bitter in de mond maakt het hart gezond.”
“Maar ik vind het wel een manco dat we nog steeds niet weten wat er in dat te sluiten IMF-akkoord staat.”
“Die kliek daar rond de pres schermt hem af van het weldenkend deel van dit volk, waardoor er eenzijdige beslissingen worden genomen, zoals die sluipfasi doorgedrukte tweede stroomprijsverhoging voor alleen de hogere stroomverbruikers. Of iedereen betaalt wat bij, of niemand. Anders zet dat kwaad bloed.”
“Zeg liever maar niets, want dat Frontgedoe van jou heeft niets gedaan aan die afbouw van de stroomsubsidie en heeft ook frontaal ’slandkas geplunderd.”
“Ja, oké, maar niet zo heftig als die club Paars van jou.”
“En ik zeg het zo: eind jaren vijftig jatte de mulattenkliek uit ’slandkas met een scheplepel, want Holland controleerde nog scherp. In de jaren zestig namen de volksjongens over en met hun verbroederingspolitiek begonnen ze de overheid aardig te bestelen, met een brede, platte schop, een crim’neri. Na de onafhankelijkheid plunderde de leemofo-Henckieclub de ontwikkelingsgelden kruiwagengewijs. En in de jaren tachtig roofden de militaire toppers met hun burgeraanhang de slandsmiddelen pickupgewijs. Dat accumuleerde alsmaar, totdat de Somo-aanhang en anderen binnen jullie Front de zaak met trucks leegplunderden. Eentje tekende zelfs blindelings mijnbouwconcessies voor coalitiepartners.”
“Ja, en toen kwam die paarse horde, en hun toppers en coalitiepartners roofden onze schatkist leeg met haulpaks, die truckmonsters met banden tweemaal zo hoog als een volwassen man.”
“En nu de zaak leeggeplunderd is, zitten wij met de geroofde peren en stropen we de wereld af naar geld.”
“Dan had die ene tijdens die betoging gelijk, toen hij zei: ‘Den man e kindi now gi witman sa den ben kosi so.”
“Volgens mij is zelfs dat IMF-recept niet sterk genoeg om deze rotzooi op te ruimen.”
“Geloven jullie echt in dat aanhouden van de verhoogde energietarieven?”
“Die aanhouding was gewoon een snel-snel djoteh om vooral de morrende eigen aanhang te weerhouden mee te doen met de massabetoging. Die is nu achter de rug, de petitie is netjes aangeboden door juf BeeVeeEl aan meester Mandje San-a-san.” “Maar het IMF heeft de balanssteun aangehouden, want die tarievenaanhouding was niet de bedoeling.”
“En zolang we geen balanssteun krijgen, gaat die koers blijven stijgen.”
“Waarom?”
“Omdat de vraag naar dollars nog steeds het aanbod overtreft.”
“Op een bord stond er: ‘Wetteloosheid is wet geworden.’ Het lijkt inderdaad zo te zijn.”
“Ik las op een truitje: ‘Fred Derby, mijn guru.”
“En op een ander bord las ik: ‘DNA, de nationale anti-volks Poppenkast.”
“En wattebout dit rijmpje: ‘Jullie zijn niet goed wijs. Blijf met je poten van de energieprijs.”
“En een ander schreef: ‘Koers moet omlaag, als beloofd.”
“Wanneer leren grootsprakerige politieke leiders nou eens af om met goedkope en niet-realiseerbare beloften te komen?”
“Wanneer wij als volk het afleren om ons te willen laten belazeren door dit soort loze beloften.”
“Groot gelijk heb je. We hebben geen deviezenreserves, da hoe gaat wie dan ook met welke stoere woorden dan ook die koers omlaag brengen?”
“Dus dat uiteindelijk vrijlaten van de wisselkoers is een van die maatregelen vanwege het IMF.”
“Denk ik ook, want zo wordt de werkelijke koers van je munt bepaald.”
“En we hadden geen andere keus. Je gaat valuta veilen, terwijl je nauwelijks valuta hebt. Wat voor grappenmakerij was dat?”
“Maar die vrije koers stijgt elke keer, nu al is de euro boven de zeven.”
“Jawel, maar je ziet dat de afstand tussen de officiёle vrije marktkoers en de cambiokoers steeds kleiner wordt, dat ze steeds dichter bij elkaar komen.”
“Dus dan wordt het kopen en vasthouden van valuta om te speculeren steeds minder aantrekkelijk.”
“Precies en dan is het beter om je geld los te gooien, waardoor die uniforme stabiele koers, hoe hoog dan ook, sneller komt.”
“En de banken gaan meer rente geven op spaartegoeden in SRD.”
“Klopt, en volgens mij krijg je nergens ter wereld zoveel rente als je termijndeposito’s in US dollars vastlegt: tot zelfs zeven procent per jaar.”
“Maar een Zuidafrikaan zei onlangs in het tv-programma Naporama dat tijden van crisis ook nieuwe mogelijkheden, opportunity’s, bieden.”
“Maar tijdens crises vallen ook heel wat maskers. Zo zei een vakbondsleider: ‘Waar zijn de mensen die zeggen op te komen voor de arbeiders? Ze dokken, ja, ze dokken.”
“Maar ook is het masker gevallen van een energieboef, die eens als hoofdsponsor van een vorige regering aardig wat in de melk te brokkelen had. Nu staat hij op faillissement. Hij kan z’n stroomrekening niet eens meer betalen.”
“En wanneer gaat die koers zakken?”
“Nooit. En dat is niet het punt! Die koers moet zich stabiliseren en dan gaan we nu echt eens moeten leren om niet meer op subsidies, dus boven onze stand, te leven; scherper belastingen te innen en die verspilzuchtige overheid aan banden te leggen, anders stijgt de koers weer binnen de kortste keren.”
“Maar een strijdvaardige DSB-er zegt dat hij al de tiende van de maand ‘skeer’ is.”
“Makkelijk gezegd om stemming te kweken. Ik zou die DSB-er en ander skeer-bankpersoneel dat zegt dat het geld uit hun handen wordt gerukt, vragen om eerlijk aan te geven hoeveel ze verdienen, wat hun vaste aftrekposten zijn en dan hun uitgaven te bekijken, zodat we kunnen zien hoe het komt dat zo iemand al op de tiende van de maand skeer is.”
“Zulke mensen schijnen niet met geld te kunnen omgaan. Dan werken ze bij een bank! Da hoe dan?”
“Temreman oso n’a bangi.”
“Inderdaad, in het wilde weg schreeuwen dat je skeer bent, toont echt geen volwassen management over je inkomsten. Die blèrkous had de hyperinflatie uit de jaren negentig, na de nuloptie van Vene en tijdens dat smijt-maar-raakbeleid van Bosje moeten meemaken. Dan had hij niet eens adem gehad om te zeggen dat hij skeer was.”
“Bij Stevens nine-one-one-seconden opbelradio bleek dat bellers keihard zeiden dat vrouwen niet zielig moeten doen als ze met de ene na de andere man maar raak kinderen maken.”
“Die Andro zei terecht dat het volk heropgevoed dient te worden.”
“Gelijk heeft hij, maar ga dat eens op gedegen wijze uitvoeren.”
“Daar drink ik op. Een rondje voor de heropvoeding van ons volk.”
“Maar we kunnen niet weg, alles is buiten onder water.”
“Wie kunnen we hier de schuld van geven? Front? Bouta? Het IMF?”
“In ieder geval drinken we met mate en niet zoals die dronken en vechtlustige politieagent die een pro-wagen aanrijdt. Zo iemand moet toch op staande voet ontslagen worden! Kijk hoe ver we zijn gezakt met dat gedoogbeleid in dit land.”
“Ik drink niet meer. Het is te nat overal. Ik droog.”

Rappa