Pe a moni de? Dya a moni de!
08 May 2016, 12:18
foto


De afgelopen tijd is Suriname in de ban van de vraag 'Pe a moni de'. Overal waar je komt is het gesprek van de dag. Ook gewezen ministers, Assembleeleden en politici stellen deze vraag. Reden genoeg, als rechtgeaarde Surinamer om een bijdrage te leveren om deze veel gestelde vraag te helpen beantwoorden. De onderzoeksmethode en het antwoord op deze vraag zijn in dit stuk verwerkt.

Onderweg naar afspraak
Ik heb een afspraak met een vooraanstaande persoon van dit land die in het noorden van Paramaribo woont. Onderweg naar de plaats van bestemming, ontmoet ik een groep bestaande uit ex-ministers, Assembleeleden, directeuren en politici. Ook een sound-truck is aanwezig met daarop mensen die dansen en wapperen met vlakken en borden. Op borden staan verschillende teksten en leuzen waarvan je je afvraagt of dit in een geciviliseerde samenleving mogelijk is. Bij het spelen van het lied 'Pe a moni de' zijn de aanwezigen niet te houden. Het had een haartje gescheeld of ik had meegedaan aan de danspartij. Ineens zag ik een bord met het opschrift: ‘We zijn moe’. Omdat ik nog een verre afstand moest afleggen, en met de wetenschap dat als ik deelneem aan de danspartij, ik ook moe zou worden, heb ik de plaats onmiddellijk verlaten.

Onderzoekmethode
Het verkeer was niet druk. Hierdoor heb ik de gelegenheid om in alle rust mijn reis voort te zetten. Niet lang daarna ben ik op de plaats van bestemming aangekomen. De ontvangst was hartelijk. Mijn aandacht werd getrokken door een boek dat ik allang wilde lezen. Zonder te aarzelen pakte ik het boek en begon te lezen.

• Er zijn straten geasfalteerd, de stad verfraaid en voorzien van afvaltonnen. Toch gooien jullie rommel op straat. De overheid moest betalen om het op te ruimen. Na dya a moni de!
• De sociale voorzieningen zoals: kinderbijslag, bijstand aan sociaal zwakkeren, mensen met een visuele en lichamelijke beperking, alleenstaande moeders en oudedagsvoorziening (AOV), zijn substantieel verhoogd. Na dya a moni de!
• De tarieven van EBS en SWM waren opzettelijk laag gehouden. En hierdoor wordt de bevolking gesubsidieerd door de overheid. Na dya a moni de!
• De viering van de Onafhankelijkheidsdag van Suriname werd in verschillende districten gehouden. Om de bevolking aldaar het gevoel te geven dat ze ook deel zijn van Suriname. Het was succesvol en allen hadden ervan genoten. Na dya a moni de!
• Carifesta in Suriname was een groot succes. De optredens waren geweldig en ons land is internationaal bekendheid gegeven. Na dya a moni de!
• Ouderbijdrage voor scholen is afgeschaft en sociale wetten zijn ingevoerd. Na dya a moni de!
• Er zijn bruggen gebouwd, trenzen en riolering opgehaald, schoon drinkwater voor stad, district en binnenland gerealiseerd. Na dya a moni de!
• Er werden scholen en lokalen bijgebouwd. Ook zijn er nieuwe boeken en leermiddelen uit het buitenland gehaald. Na dya a moni de!
• Er is geld gestopt in de productiesector in onder andere de mijnbouw (Surgold, en Grassalco) rijstsector en houtsector. Na dya a moni de!
• Ex-ministers en assembleeleden krijgen hun salaris, vergoeding en privileges 6 maanden doorbetaald en maken daarna recht op een salaris gelijk aan dat van een departementsdirecteur. En velen van deze lieden hadden tijdens de vorige regering het land geroofd en zijn rijk geworden over de ruggen van de bevolking. Na dya a moni de!

Daar het laat werd moest ik stoppen met lezen. Ik vind het echt jammer dat ik niet verder kon lezen. Want ik was niet eens bij de helft. Ik vraag een ieder om het boek te lezen. Dan zal het lied: pe a moni de? verdwijnen van de eerste plaats en vervangen worden door: Na dya a moni de! Na dya a moni de!

Tot slot het volgende :
Hij die weet en weet dat hij weet
Is een wijs man volg hem...
Hij die weet en niet weet dat hij weet
Slaapt, maak hem wakker...
Hij die niet weet en weet dat hij niet weet
Is een kind, onderwijs hem....
Hij die niet weet en niet weet dat hij niet weet
Is een dwaas, mijd hem

Robby Amain
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April