Bee memoreert bijdrage Brunswijk bij herstel democratie
06 May 2016, 15:41
foto
Marinus Bee, waarnemend fractieleider van de ABOP. (Foto: René Gompers)


De ABOP-fractie stond bij de herdenking van 150 jaar volksvertegenwoordiging ook stil bij de dieptepunten. De staatsgreep van 25 februari 1980 is een van de dieptepunten geweest, zei waarnemend fractieleider Marinus Bee tijdens de buitengewone openbare vergadering donderdag. Opgemerkt werd dat de rol van de Nederlandse militaire missie bij de machtsovername nog steeds niet duidelijk is.

De grondwet en het parlement werden buiten werking gesteld door het toenmalige Militair Gezag. "Wij weten allen dat er, na een beginperiode waarin wel goede zaken besloten werden, uiteindelijk niet veel goeds van terecht is gekomen. Gelukkig werd de democratie daarna en onder druk van de vrijheidsstrijd van onze partijleider de heer Brunswijk in ere hersteld, waardoor Suriname weer een volwaardige democratie werd zo rond 1991," stelde Bee.

Een tweede dieptepunt was de verwoesting door brand van het historisch pand van DNA op 1 augustus 1996. "Voorzitter, laten wij vandaag ook memoreren dat los van die sombere periode in de jaren tachtig, Surinamers altijd vreedzaam en tolerant gewerkt hebben aan de ontwikkeling van hun land, welke fouten er wellicht ook gemaakt zullen zijn. Ik noem de beroemde verbroederingspolitiek van Lachmon en Pengel; laten wij dat niet vergeten en in die geest blijven werken aan de uitdagingen waarvoor wij staan," betoogde Bee.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March