Fols distantieert zich van nieuwe leerkrachtenbond
06 May 2016, 11:33
foto
Fols-president Marcelino Nerkust.


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) vindt dat leerkrachten op basis- en VOJ-niveau worden aangezet en nog steeds worden aangezet om zich te keren tegen de leiding van de federatie. Binnen niet-Fols gelederen vinden ze dat de federatie-president Marcelino Nerkust zijn leden niet heeft geraadpleegd alvorens de overeenkomst met de regering te tekenen.

In een communiqué zegt de Fols dat zij zich distantieert van de proclamatie van de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). De ALS wordt vanmiddag geproclameerd met in de voorhoede Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL). Nerkust wijst er op dat de Fols heel anders is gestructureerd dan de BvL. “Het besluitvormingsproces bij de Fols neemt meer tijd in beslag. Men gaat met dit gegeven moeten leren leven.”

De Fols-president heeft “op een zeer open wijze de principeovereenkomst met de ledenraad van de federatie besproken met behulp van ter zake deskundige op het gebied van de fiscale economie,” staat in het communiqué. Nerkust stelt dat hij zich op geen enkele manier heeft laten beïnvloeden door Valies met het doel het principeakkoord zodanig te presenteren dat de leden het zouden afwijzen. De Fols richt zich op hoe zij regeringsvoorstellen aan haar ledenraad presenteert.

Nerkust wijst erop dat het Fols-presidium steeds het belang van de onderwijsgevenden op basis- en VOJ-niveau “in de ruimste zin des woords heeft behartigd.” De federatie zou bij de installatie van de commissie Voorbereiding implementatie Herwaardering Onderwijsgeven in Suriname gebruik hebben gemaakt van het gekwalificeerd kader dat ze in huis heeft, in de persoon van Marisa Meye, directeur van het Mulo-directeurenberaad. “We hebben geen kader van buiten aangetrokken.”
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April