Bijna 100 krijgen Surinaamse nationaliteit
06 May 2016, 08:24
foto
Zes en negentig personen hebben de Surinaamse nationaliteit gekregen. (Foto's: Raoul Lith)


Suriname heeft er 96 ‘nieuwe’ staatsburgers bij. In het Lalla Rookh-gebouw zijn de nieuwe Surinamers feestelijk de rechten en plichten van hun nieuwe nationaliteit voorgehouden.

Het grootste aantal genaturaliseerden in de groep betreft Guyanezen (66), daarnaast zijn er 12 Haïtianen en andere buitenlanders die hebben gekozen voor de Surinaamse nationaliteit. In deze groep zitten 50 mannen en 46 vrouwen. De Nationale Assemblee heeft in februari de naturalisatie van deze groep met algemene stemmen goedgekeurd.

Volgens de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, John Saharie, heb je mensen die geboren zijn als Surinamers, en anderen die dat later zijn worden. Beiden zijn op hetzelfde niveau, ze hebben beiden dezelfde rechten en plichten. “Als Surinamer yu de onderworpen aan a wet fu Sranan,” benadrukt hij. Surinamers mogen elkaar niet discrimineren.

Minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, heeft uiteengezet hoe uit de verschillende werelddelen op allerlei manieren, mensen in Suriname bijeen zijn gekomen. Hij heeft ook duidelijk gemaakt dat deze samenleving één van diversiteit is waar mensen elkaar respecteren, en dat dit hoog in het vaandel wordt gehouden. Hij zegt dat de nieuwe burgers zich vanaf nu ook moeten inspannen om Suriname op een hoger niveau te brengen. “Waar u ook vandaan mag komen. U heeft gekozen om Surinamer te zijn. U behoort nu tot het Surinaams volk. Ik verwacht van u dat u met volle overtuiging deelneemt aan alle aspecten van onze samenleving,” heeft de bewindsman de nieuwe landgenoten voorgehouden. “Suriname is nu officieel uw land, uw thuis, om te dienen, om te beschermen door actief en betrokken burgerschap.”

Het koppel Joseph Nelson en Yolande Cormier die oorspronkelijk uit Haïti komen, woont al langer dan 15 jaar in Suriname. Het paar is blij dat ze eindelijk officieel het Surinaamse burgerschap hebben. Ondanks de huidige moeilijke situatie in Suriname, denken ze niet aan terugkeren, omdat ze het hier toch beter hebben, “dja na wan moro swietie kondre”.

De 96 nieuwe Surinaamse burgers hebben tijdens de ceremonie allen een Staatsblad, hun identiteitskaart, het bewijs van registratie, een oorkonde en een speldje met de Surinaamse vlag gekregen.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April