Somohardjo: Parlement illegaal en ontwettig
06 May 2016, 01:58
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, geeft tijdens zijn felicitatieboodschap de regering en de Assembleevoorzitter een veeg uit de pan. (Foto: René Gompers)


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, heeft de felicitatieboodschap bij herdenking van 150 jaar volksvertegenwoordiging aangegrepen om zijn misnoegen te uiten. Hij verweet Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dat zij het vonnis van de kortgedingrechter naast zich neergelegd heeft. Het is Somohardjo een doorn in het oog dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan nog functioneren als Assembleelid. De politicus merkte op dat de volksvertegenwoordiging illegaal en onwettig is.

Somohardjo sprak de hoop uit dat er weer eens een tijd zal komen, dat het parlement het hoogste gezag blijft van het land en geen verlengstuk is van welke regering dan ook. Hij wil dat wetten die door het parlement worden gemaakt, ook gerespecteerd worden. De PL-voorzitter meent dat er geen waarachtige democratie wordt beleefd.

De PL-voorzitter zei dat hij van de 150 jaren, langer dan 43 jaren lid is van de volksvertegenwoordiging. 'Ik ben niet alleen het oudste parlementslid in jaren, maar ook degene met de meeste jaren in het parlement," stelde de politicus vast. Hij maakte reeds in 1973 deel uit van de volksvertegenwoordiging. Somohardjo bracht in herinnering dat bij de staatsgreep in 1980 leden van het parlement gedwongen waren de macht over te dragen aan de militaire machthebbers. “Mijn fractie was de enige die geweigerd had, want de macht is van het volk en zal altijd van het volk blijven." Hij sprak de hoop uit dat het volk bevrijd wordt van corruptie en wanbeleid.
Advertenties