Simons: DNA is duidelijk op weg
06 May 2016, 00:34
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. (Foto: René Gompers)


De Nationale Assemblee, 150 jaar na het begin van een volksvertegenwoordiging in Suriname, is nog niet wat de grondwet zegt dat deze moet zijn, "maar we zijn duidelijk op weg". Dit zei Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons donderdag tijdens een buitengewone openbare vergadering. Zij haalde aan dat in 2011 een traject van verbetering is ingezet om de aspiraties van het volk steeds meer te weerspiegelen. Er zijn successen geboekt. Er is nog veel wat verbetering behoeft, maar de stappen die zijn gezet door de totale Nationale Assemblee om te komen tot zelfevaluatie, markeren een keerpunt.

"Het feit dat er een volksvertegenwoordiging is en dat we vredig hier in deze zaal
kunnen zitten om met elkaar deze dag te gedenken, is op zich een grote felicitatie waard. We gedenken die landen die nu niet alleen in financiële crisis zitten, maar verscheurd worden door zinloos geweld. We voelen mee en betuigen medeleven met de parlementen die vandaag niet bij elkaar kunnen komen, omdat hun land uit elkaar ligt en wordt verscheurd door geweld. We zijn dankbaar voor deze dag die we in vrede en vrijheid met elkaar mogen doorbrengen om onze mening te uiten. Daarom mijn felicitaties aan Suriname met deze dag. Dat we in vrede door mogen leven," stelde Simons. Zij stond net als diverse andere sprekers stil bij de geschiedenis van de volksvertegenwoordiging.

"We herdenken 150 jaar Volksvertegenwoordiging weer eens op een moment dat de Natie voor grote uitdagingen staat. Dit is niet voor het eerst. Van wereldoorlogen tot nationale turbulente momenten hebben we gekend op de hoogtijdagen gedurende deze anderhalve eeuw. De geschiedenis van Suriname is niet vreedzaam. We hebben vele momenten van geweld meegemaakt, vanaf de koloniale periode, we herinneren ons de vrijheidsstrijders waaronder De Kom, Doedel en Abaisa en de slachtoffers die werden gemaakt in de jaren tachtig. Er is veel dat moet worden verwerkt en het is goed om ons te bezinnen op deze wereldwijde en lokale gebeurtenissen die grote invloed hebben gehad op onze samenleving en ook ons parlement. We moeten ons bezinnen op die gebeurtenissen om eruit te leren," voerde Simons aan.

De internationale crises op diverse gebieden hebben volgens de Assembleevoorzitter hun onvermijdelijke weerslag op de samenleving "en de effecten daarvan worden versterkt door onze eigen fouten en zwaktes die we in de decennia waarin we ons daarvan bewust zijn geworden, nog niet hebben kunnen overwinnen". Simons zei dat met gezamenlijke inspanning de economie en het bestuur versterkt kunnen worden. "We moeten beseffen dat de uitdaging er is voor de huidige leiders, vanuit welke politieke of zakelijke hoek ze ook opereren en dat geen leiders in Suriname zijn die de spreekwoordelijke eerste steen kunnen werpen." De Nationale Assemblee heeft volgens Simons in dit proces een belangrijke taak te vervullen. De discussie met de regering, maar vooral ook met de samenleving, zijn van groot belang bij het beoordelen van beleid en het aandragen van oplossingen voor problemen die te groot zijn voor een regering of
een partij. De controle op de uitvoering van het goedgekeurde beleid wordt belangrijker dan ooit. De marge voor fouten is klein.
Advertenties