Schoolkinderen zingen en dichten over handhygiëne
05 May 2016, 22:02
foto
Leerlingen van de OS Gijsbertusschool met hun trofee.


De OS Gijsbertusschool is winnaar geworden van de schone-handen-wedstrijd voor scholen, vandaag in de Chinese Sporthal. Zij brachten de boodschap van een goede handhygiëne met een lied en een toneelstuk. De tweede plaats ging naar de OS Bomapolder en op de derde plaats eindigde de Alexander Sweetschool. Een gedeelde vierde plek ging naar de OS Clevia en het Gouden Hart.

De leerlingen hebben presentaties, liederen, toneel en gedichten, gehouden over het onderwerp. Vorige week bezochten zij het Celos, waar zij van voedseltechnoloog Ricky Stutgard informatie kregen over handhygiëne. De jury bestond uit Stutgard, mevrouw Paal van het BOG en Dave Wirjomengolo, vertegenwoordiger van Intermed Caribe.

De vijf scholen hebben elk een compleet handwassysteem gewonnen, bestaande uit zeepdispensers en houders voor toiletrollen en hand towels. De eerste prijs winnaar krijgt een wisseltrofee, zeep, toiletpapier en handtowels voor zes maanden, terwijl alle andere scholen gedurende een maand verzekerd zijn van zeep, toiletpapier en handtowels. De leerlingen van de scholen die op de eerste, de tweede en derde plaats zijn geëindigd, kregen elk een medaille.

Dit project moet ertoe bijdragen dat de leerlingen er voortaan een betere handhygiëne op na houden, deze kennis met anderen binnen en buiten hun gezin delen, en er uiteindelijk gezonder door kunnen leven. Ruben Tjoe Fat, één van de coördinatoren van de campagne bij Intermed Caribe, zegt dat bewust ervoor is gekozen de scholenwedstrijd te houden op 5 mei Wereld Handhygiënedag. Intermed Caribe is initiatiefnemer van de wedstrijd, die onderdeel is van de vorig jaar gestarte schone-handen-campagne. Het project wordt met diverse partners onder wie Celos, PAHO, BOG en de districtscommissariaten van Paramaribo, uitgevoerd.

Uit een onderzoek van Stutgard is gebleken dat Surinamers tijdens het handen wassen meer dan 70% van de plekken missen, die feitelijk schoon zouden moeten zijn. Door het niet goed genoeg wassen van de handen, blijven er nog enorm veel bacteriën op de handen achter, met alle gevolgen dan dien voor de gezondheid, zegt de voorlichting van Intermed Caribe.
Advertenties