Eerst orde op zaken bij EBS en SWM
06 May 2016, 03:43
foto
Bron: Census 2004 en 2012, bijgewerkt door J. Schalkwijk


(Aangeboden)

De samenleving is opgeschrikt door de recente verhogingen van de energietarieven. De energiedeskundige Viren Ajodhia en columnist Sharda Ganga hebben er al op gewezen dat de tarieven een onlogische opbouw hebben, omdat bij een verbruik bij de grens van 800 kWh men bij een extra verbruik van 1 kWh plotseling enkele honderden Surinaamse dollars meer moet neertellen. Daarnaast wordt in tijden van crisis in landen die uit zo een crisis willen komen de productiesector juist gestimuleerd, terwijl deze sector nu wordt gestraft.

De minister van Natuurlijk Hulpbronnen (NH) wil ons doen geloven dat er al behoorlijke bezuinigingen zijn doorgevoerd bij ons energiebedrijf. Helaas raken de bezuinigingen niet de diepere wortels van de EBS (en SWM), maar slechts het topje van de ijsberg (terwijl de in’bere verborgen blijft). Zowel bij de EBS als SWM beslaan de personeelskosten een groot deel van de totale uitgaven. Het is publiek geheim dat men bij beide bedrijven riante salarissen uitbetaalt.

Deze berekeningen tonen aan hoeveel de personeelskosten bedragen van de EBS en SWM (voor zover deze zijn af te leiden uit officiële documentatie):
Bij de EBS bedragen de personele kosten 2,331 US/cent per kWh oftewel 12,634 SRD/cent per kWh (USD koers 5.42 SRD). Het stroomverbruik in Suriname (via de EBS) is volgens NH in totaal 101.409.149 kWh per maand. Dit betekent dat aan personeelskosten er is begroot SRD 12,8 miljoen per maand oftewel SRD 153,7 miljoen per jaar. (Bron: Tariefaanpassing elektriciteit Ministerie NH 2016).
Bij de SWM zijn de personeelslasten voor 2016 begroot op SRD 71,7 miljoen per jaar wat neer komt op SRD 5,98 miljoen per maand. (Bron: Goedgekeurde begroting ministerie NH 2016).

Volgens een recent krantenbericht ‘Afvloeiing niet aan de orde bij EBS’ (de Ware Tijd 4 mei 2016) zijn er 1360 mensen werkzaam bij de EBS en volgens de website van SWM zijn er 465 mensen werkzaam bij de SWM.  
Dit betekent dat de personeelslasten gemiddeld per medewerker bij de EBS SRD 9.420 per maand zijn (SRD 113.047 per jaar) en bij de SWM SRD 12.852 per maand zijn (SRD 154.227 per jaar).

Uiteraard zijn dit schattingen gemaakt op basis van officiële publicaties van o.a. het ministerie van NH. De nutsbedrijven moeten zelf eens eerlijk aan de samenleving doorgeven wat de bedragen exact moeten zijn.
De lezer moet niet vergeten dat dit bedragen zijn van de gemiddelde medewerker (hierin zitten dus ook lager personeel, die veel minder verdienen, zodat de toplaag vele malen meer verdient dan het gemiddelde). Om het in perspectief te plaatsen blijkt dat in 2012 de Surinamer met een HBO of universitair diploma gemiddeld SRD 2.664 verdiende per maand. Alle andere Surinamers verdienden een stuk minder (zie bijgevoegde grafiek). Zelfs uit het recente BDO beloningsonderzoek 2015-2016, blijkt dat de gemiddelde medewerker van EBS en SWM meer verdient dan de gemiddelde manager in de private sector.

Uit de analyse blijkt dat de salarissen bij de EBS en SWM exorbitant hoog zijn en het volk en bedrijfsleven nu het gelag hiervan zullen betalen. We hebben het dan nog niet eens gehad over de vele corruptieschandalen m.n. bij de EBS. De regering zou er daarom goed aan doen om alvorens de prijzen te verhogen van nutsvoorzieningen, eerst echt schoon schip te houden bij de nutsbedrijven.
Ironisch genoeg kwam de partij DOE op 1 mei uit met een artikel Overheid neemt ’t vaak niet zo nauw met behoorlijk bestuur. DOE is deel van diezelfde overheid, maar blijkt ook geen behoorlijk bestuur te kunnen bewerkstelligen binnen haar eigen en tevens enige ministerie. Blijkbaar ziet men de balk in het eigen oog niet meer, want men pakt de corruptie bij de EBS niet aan en maakt –tegen zelf gedane uitspraken– deals met skalianhouders die het milieu vernietigen. Laat de partij orde op zaken stellen binnen de EBS (en SWM) en alle corruptiegelden terughalen, want misschien is er dan helemaal geen verhoging van tarieven nodig.

Jaïr Schalkwijk, Msc.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April