Noodtoestand in Canadese provincie door bosbrand
05 May 2016, 11:25
foto
Meer dan 1.600 gebouwen en huizen zijn al in het as gelegd door bosbranden in de Canadese provincie Atlanta. (Foto: AP)


In de Canadese stad Fort McMurray is de noodtoestand uitgeroepen. Een enorme vlammenzee in de provincie Alberta heeft geleid tot de grootste evacuatie in de geschiedenis van dit gebied.

Ambtenaren waarschuwen dat het vuur de kracht heeft om de stad grotendeels te vernietigen. Een paar wijken zijn al in de as gelegd. De bosbranden die aangewakkerd zijn door de wind hebben sinds zondag zo’n 1.600 huizen en gebouwen verwoest. Meer dan 80.000 bewoners waren genoodzaakt hun huizen te ontvluchten.

Danielle Larivee, minister van Gemeentelijke zaken in Alberta, zegt dat het vuur actief is in woongebieden, waar meer dan 250 brandweerlieden vechten tegen de vuurzee. In de avond bleek dat het vuur huizen blijft vernietigen. Ook een nieuwe school is in vlammen opgegaan.

De autoriteiten zeggen dat er was geen meldingen van slachtoffers van de brand waren, maar er zijn doden gemeld bij ten minste één auto-ongeval toen mensen werden evacueren. Chelsie Klassen, een woordvoerster van de Canadian Association of Petroleum Producers, meldt dat alle grote oliefaciliteiten goed zouden worden afgesloten om de schade zoveel mogelijk te beperken.

De burgemeester van Alberta, Rachel Notley, is naar het gebied gevlogen om de situatie te overzien, terwijl ambtenaren een evacuatie centrum in het zuiden van de stad moesten afgrendelen omdat de vlammen steeds dichter bij kwamen. "Het uitzicht vanuit de lucht is hartverscheurend", schrijft Notley.

Ongeveer 10.000 evacués zouden naar het noorden zijn getrokken, waar werkkampen van oliebedrijven als noodopvang worden gebruikt. Het grootste deel van de evacués zijn zuidwaarts gevlucht naar Edmonton en elders. De functionarissen zeggen dat ze uiteindelijk iedereen naar het zuiden willen verplaatsen.

De Canadese premier, Justin Trudeau, spreekt van een “absoluut verwoestende” situatie. De volledige omvang van de schade is nog niet bekend, maar volgens de premier is het verlies van een omvang die moeilijk voor te stellen is. Trudeau heeft de provincie de volledige steun van zijn regering aangeboden.

Fort McMurray wordt omringd door de wildernis in het hart van de Canadese olie-industrie. Canada heeft de derde grootste oliereserves in de wereld na Saudi-Arabië en Venezuela. Het is de tweede grote brand in een jaar in dit olierijk gebied. Vorig jaar mei hadden bosbranden geleid tot de evacuatie van honderden werknemers uit de regio. Toen was er een productievermindering van 9% van de olie-industrie in Alberta.
Advertenties