Brandweer verontrust over toename doden bij brand
04 May 2016, 19:16
foto
Waarnemend commandant Radjen Jakhari presenteert de statistieken. Het aantal doden door brand is enorm gestegen. (Foto: René Gompers)


De brandweer start binnenkort een intensieve voorlichtingscampagne over brandbeveiliging. De nadruk zal gelegd worden op rookmelders en ontsnappingsmogelijkheden voor mensen die door ‘dievenijzer’ beveiligd zijn. De brandweer heeft geconstateerd dat het stijgende aantal doden bij brand grotendeels ligt aan het te laat ontdekken van de brand en het niet kunnen ontsnappen van achter het traliewerk.

Vanochtend is de 46ste brand voor dit jaar uitgebroken. Daarbij hebben twee meisjes van 6 en 10 jaar het leven gelaten. De brandweer heeft naar aanleiding hiervan 'en het stijgende aantal meldingen en slachtoffers van brand' een persconferentie gehouden. Waarnemend commandant Radjen Jakhari heeft een intensieve voorlichtingscampagne aangekondigd. “Dit is een zorgpunt van de brandweer, een zorgpunt voor de samenleving. Brandveiligheid is iets dat door ons en door u in acht genomen moet worden,” merkt hij op.

Jakhari heeft enkele statistieken vanaf 2011 tot vandaag gepresenteerd. Gemiddeld zijn er tot 2014 ruim 180 gebouwen per jaar af afgebrand. In 2015 was dat aantal 200 en tot nog toe zijn dat al 46.
In 2015 vielen er vier doden. Er zijn elf geteld voor dit jaar. “De meeste slachtoffers zijn gevallen omdat men de brand niet op tijd heeft ontdekt. De meesten sliepen of waren aan het uitrusten. De giftige rook is ingeademd, bewusteloosheid is opgetreden...” Traliewerk is ook een hoofdoorzaak deelt de waarnemend commandant mee. “We kennen de verhalen uit Albina nog. Traliewerk heeft heel vaak bluswerkzaamheden en reddingspogingen bemoeilijkt of in de weg gestaan.” In Albina zijn een baby, oma en twee mannen om het leven gekomen. Net als het ongeval te Munder waarbij een oma en twee kleinkinderen zijn omgekomen, heeft traliewerk hun redding in de weg gestaan.

Op de persconferentie zijn enkele ontsnappingstechnieken van achter traliewerk gedemonstreerd. De komende campagne zal meerdere manieren van hoe ‘dievenijzer’ op een brandveilige manier te installeren tonen. Er komt ook voorlichting over elektrificatie. Foute stroomverbindingen staan bovenaan de lijst van brandoorzaken. Oorzaak nummer twee zijn gascylinders of keukengerelateerd, gevolgd door spelen met vuur, opzet en ‘onbekend’.

Jakhari deelt mee dat de brandweer een grotere rol wenst te gaan vervullen bij het maken van wetten en regels. Zij wil verzekeringsmaatschappijen zover krijgen dat rookmelders worden meegenomen bij brandverzekeringen. Jakhari drukt de samenleving op het hart om bij te dragen aan de brandveiligheid. “Wij doen brandweerzorg en zorgen voor voorlichting met de bedoeling dat u het ter harte neemt. Luistert u alstublieft naar de voorlichting en volg de tips op,” roept Jakhari op. “Bij brand bel 110. De meeste mensen bellen met 115. Maar op dit nummer bereikt u ons rechtstreeks en kunnen wij sneller in actie komen.”

René Gompers
Advertenties