135 aanbevelingen voor Suriname bij UPR-sessie
04 May 2016, 21:42
foto
Minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos


Suriname heeft tijdens de Universal Periodic Review (UPR) Working Group, maandag complimenten gekregen over de geboekte vooruitgang ten aanzien van vrouwenrechten, gender gelijkheid en het tegengaan van discriminatie. Het aantal aanbevelingen aan Suriname is wel gestegen. Bij de eerste UPR cyclus in mei 2011 waren in totaal 91 aanbevelingen aan het land gedaan, waarvan er 65 geaccepteerd werden. Nu zijn er in totaal 135 aanbevelingen aan Suriname gedaan.

Suriname zal moeten aangeven hoeveel van de 135 aanbevelingen geaccepteerd en geïmplementeerd zullen worden. Voor de aanpak van mensenhandel en mensensmokkel is er ook waardering uitgesproken. Er is wel opgemerkt, dat er nog onvoldoende middelen aanwezig zijn in Suriname om het werk adequaat uit te voeren en om de slachtoffers van mensenhandel op te vangen.

Ondersteuning
Minister van Justitie en Politie (Juspol), Jennifer van Dijk – Silos vertegenwoordigt Suriname met een delegatie op de UPR in Genève. Het land maakt er een goede beurt, meldt de voorlichting van Juspol. Diverse landen, waaronder Brazilië, Chili, Jamaica, Canada, Denemarken en Nederland, hebben aangegeven Suriname te willen ondersteunen.

De UPR is een mensenrechten mechanisme van de Mensenrechten Raad van de Verenigde Naties (VN), met als voornaamste doel de verbetering van de mensenrechten situatie van alle VN lidstaten. De lidlanden van de VN zijn verplicht, om de 4.5 jaar een UPR nationaal rapport in te dienen. Suriname heeft zijn rapport in februari 2016 ingediend.

De bespreking van het nationaal rapport vindt plaats tijdens een interactieve dialoog in de zogenaamde UPR Working Group van de Mensenrechten Raad. De lidlanden doen hierbij aanbevelingen aan het land dat geëvalueerd wordt. Van Dijk-Silos is onder meer, ingegaan op de inspanningen en uitdagingen met betrekking tot de rechten van inheemsen en tribale volkeren en het Moiwana vonnis, aanname van de Amnestiewet en de positie van de LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender)- gemeenschap.

Van Dijk-Silos gaf aan dat deze laatste groep niet gediscrimineerd wordt door Suriname. Het toekennen van speciale rechten aan LGBT is evenwel een proces en behoeft een brede nationale maatschappelijke discussie, met alle actoren, mede gelet op de multi - etnische samenstelling van de Surinaamse samenleving. Justitie en Politie zal de hoorzittingen hierover starten.

Op vrijdag 6 mei zal de aanname van het rapport van de Working Group sessie met betrekking tot de evaluatie van Suriname, plaatsvinden. De aanname van het slotdocument betreffende de UPR van Suriname, zal in september 2016 plaatsvinden tijdens een plenaire vergadering van de VN Mensenrechten Raad, meldt de voorlichting van Juspol.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April