Jogi: Veiling schatkistpapier ondanks hoge rente mislukt
04 May 2016, 12:39
foto
De CBvS heeft dinsdag voor het eerst schatkistpapier geveild. Er is SRD 250.000 verkocht met een looptijd van 3 maanden.


"Terwijl ik dinsdag kritiek uitte in De Nationale Assemblee over gebrek aan transparantie bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Financiën, bleek achteraf dat ook schatkistpapier geveild is. De veiling van schatkistpapier als voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds, is gehouden tegen een rente van 18 tot 23% voor respectievelijk een jaar en drie maanden. Bovendien was er geen belangstelling van de grote banken. Eigenlijk is de veiling van schatkistpapier mislukt," zegt Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Starnieuws.

Jogi merkt op dat vicepresident Ashwin Adhin nauwelijks schijnt te weten waarmee de minister van Financiën en de CBvS bezig zijn. Hij kon gisteravond geen informatie verschaffen over de valutaveilingen en hij repte met geen woord over veiling van schatkistpapier. Het Assembleelid merkt op dat op deze manier het vertrouwen in de regering en de eigen munt niet zal worden hersteld.

"Het volk wordt zand in de ogen gestrooid. Terwijl een overeenkomst wordt ondertekend dat er geen monetaire financiering meer plaats zal vinden, is daarvoor de overheid met SRD 270 miljoen voorgefinancierd. Ook deze intentieverklaring is een eis van het IMF," stelt Jogi. Volgens een bericht van de CBvS zou zonder de overeenkomst voor dit jaar SRD 500 miljoen monetair gefinancierd worden.

"Nu blijkt dat de grote banken bij de veiling van schatkistpapier niet hebben geparticipeerd. Er is slechts SRD 250.000 aan schatkistpapier verkocht. Dit betekent dat de overheid het land in nog grote problemen zal storten. Eind van de maand zullen weer heel wat verplichtingen niet kunnen worden nagekomen," voorspelt Jogi. De veiling van schatkistpapier moet ervoor zorgen dat de overheid monetair neutraal geld kan lenen op de kapitaalmarkt, waardoor er geen ongedekt geld in roulatie wordt gebracht. De eerste veiling is mislukt. Ook in de toekomst verwacht het Assembleelid niet dat veel banken mee gaan doen, want zij hebben weinig SRD's om deze om te zetten in schatkistpapier.

Het Assembleelid vindt het gevaarlijk dat er zo een hoge rente wordt neergeteld voor schatkistpapier. "Van waar zal de hoge rente betaald worden? Straks zullen ook de banken hun hypotheekrente verhogen met alle gevolgen van dien. Jogi vindt dat er transparantie moet komen in deze zaak en ook in de valutaveiling. Wat is het nieuwe systeem? Is dat systeem niet gevoelig voor manipulatie. Naar wie gaat het geld? Welke producten worden geïmporteerd? Hoe vindt de controle plaats," wil Jogi weten. Hij vindt het antwoord van Adhin niet afdoende dat CBvS een monetaire autoriteit is met een eigen verantwoordelijkheid. Er moet antwoord gegeven worden door de regering op vragen, want de CBvS is geen verantwoording verschuldigd aan het parlement, maar de regering wel.
Advertenties