Jogi klaagt over gebrek aan transparantie valutaveiling
04 May 2016, 00:34
foto
Assembleelid Mahinder Jogi (foto: Raoul Lith)


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft dinsdag opnieuw in De Nationale Assemblee vragen gesteld over de valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Alles bij elkaar opgeteld is er ruim US$ 25 miljoen geveild sinds 22 maart. Dit levert SRD 137 miljoen op. Jogi wilde van de regering weten wat er met de SRD's gebeurt. Hij merkte op dat er weinig transparantie is vanuit de CBvS.

De volksvertegenwoordiger wilde ook weten welke importeurs in aanmerking kwamen om deviezen via de algemene banken op de veiling te kopen. Naar welke branche zijn de US dollars gegaan? Jogi bracht in herinnering dat beloofd was een overzicht te geven over waar de gelden naar toe gaan.

Jogi wenst ook te weten wat het nieuwe veilingssysteem inhoudt. Hij haalde ook aan dat de monetaire positie van de CBvS er slechter op is geworden. Nog steeds is de koers niet gestabiliseerd. Hij vroeg hoe realistisch de koers is die tot stand is gekomen. Volgens de politicus is er sprake van een 'intimidatiekoers', want president Desi Bouterse heeft beloofd dat hij de koers omlaag zou krijgen.

Vicepresident Ashwin Adhin ging niet diepgaand in op de vragen die Jogi gesteld heeft. Hij haalde aan dat de CBvS een monetaire autoriteit is die een eigen policy voert. Volgens Adhin wordt er periodiek informatie verschaft op de website van de CBvS en via berichtgeving. Toen Jogi bleef aandringen, zei Adhin dat hij deze kwestie zal aankaarten bij de president, die als instituut kan ingrijpen indien het nodig is.
Advertenties