Assemblee wil ingrijpen regering in gezondheidszorg
04 May 2016, 00:01
foto
Vicepresident Ashwin Adhin beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Assembleeleden van de coalitie én oppositie hebben dinsdag harde noten gekraakt over de ernstige situatie in de gezondheidszorg. Vooral de betalingstermijn van negentig dagen voor de verzekeraars werd aan de kaak gesteld. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei na de kritische opmerkingen van leden van de vaste commissie voor volksgezondheid dat de volksvertegenwoordiging bereid is de betalingstermijn drastisch in te korten. Vicepresident Ashwin Adhin deelde mee dat ook door de Raad van Ministers ingrijpende besluiten genomen zijn, die dezer dagen zichtbaar zullen zijn. Hij kon nu geen details prijsgeven.

Dew Sharman (VHP) en Jennifer Vreedzaam (NDP) stelden dat het zo niet door kan gaan. Vreedzaam voerde aan dat zij niet gaat onderhandelen over de gezondheid van de mens en maande de regering aan om in te grijpen. Zij wees op de verantwoordelijkheid van de regering over de gezondheidszorg. Sharman zei dat de basiszorg een fundamentele kwestie is. Het kan volgens hem niet zo doorgaan. Hij merkte op dat de verzekering niet overgelaten kan worden aan commerciële verzekeraars. De gezondheidszorg vertoont stuiptrekkingen en er zullen doden vallen.

Sharman voerde aan dat er noodsignalen gestuurd worden vanuit de sector. Er is geen rek meer. Over twee weken kunnen er helemaal geen operaties meer worden verricht. De apotheken hebben onvoldoende medicijnen. Om iedereen te kunnen helpen wordt een deel van de medicijnen die voorgeschreven worden, verstrekt. Mensen gaan naar Frans-Guyana om medicamenten op te halen die familieleden uit Cayenne hebben gekocht. Hij riep op om te voorkomen dat er een humanitaire crisis ontstaat in het land.

Simons merkte op dat iedereen in de vaste commissie op één lijn is. De knoop moet nu doorgehakt worden. De Nationale Assemblee is bereid om zo snel mogelijk de wetgeving aan te passen, zodat ziekenhuizen niet zo lang op hun geld hoeven te wachten. Adhin merkte op dat er wat voorzieningen getroffen zijn. Het probleem van nierdialyse is opgelost. Er zal gauw verlichting te merken zijn, deelde Adhin mee.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April