Namaste Indian Expo: Immigratie, cultuur en link RK-geloof
04 May 2016, 11:02
foto
Schoolkinderen bezoeken de 'Namaste Indian Expo' in het Kerkelijk Museum. (Foto: Ranu Abhelakh)


De komende zes maanden staan delen uit het immigratieverhaal van de Brits-Indiërs naar Suriname en elementen uit de Hindostaanse cultuur, centraal in de 'Namaste Indian Expo' in het Kerkelijk Museum. Het bijzondere in de opzet van de expositie is de link met het Rooms Katholieke geloof, de rol van Rajpur en Ranipur en het verhaal van Overste Zuster Cecilia Panday.

De 'Namaste Indian Expo', afgelopen vrijdag geopend, is de vijfde halfjaarlijkse tentoonstelling van het Kerkelijk Museum. Het idee om Surinaamse culturen te belichten, komt van pater Toon, zegt museum coördinator Chiquita Goedschalk aan Starnieuws. De geestelijke vindt dat vooral jeugdigen kennis moeten maken met de rijke culturele diversiteit binnen de Surinaamse samenleving. De expositie komt ruim een maand voor de 143e Herdenking van Hindostaanse Immigratie op 5 juni. Volgens Goedschalk geen toeval, maar heel bewust gekozen. Bij het kiezen van de thema’s, wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met hoogtijdagen die vlak voor een nieuwe expo periode vallen, licht ze toe.

Goedschalk meent dat iedere bezoeker iets zou kunnen opsteken over het immigratieverhaal en/of de Hindostaanse cultuur. Ook personen die al bekend zijn met onderwerp, benadrukt zij. “Veel Hindostanen in Suriname, hebben een katholieke achtergrond.” De parochie van de Drie Koningenkerk met de katholieke missie voor Hindostanen, had een internaat die door de jaren heen, veel districtskinderen heeft opgevangen. Van hieruit volgden zij onderwijs. In een foto-serie hangen tussen de prominente Surinaamse Hindostanen, dan ook foto’s van hen met een RK-achtergrond.

Zelf heeft het museum gekozen om het Hindoeïsme, de verschillende religieuze aspecten en hoogtijdagen heel algemeen te belichten. “Eenieder heeft een eigen interpretatie over het geloof. Wij geven uit respect voor andermans religie geen uitleg hierover, omdat wij zelf nog niet alles begrijpen.” De afgelopen maanden is het museum opzoek gegaan naar alle objecten en de verhalen hierover. Personen en organisaties hebben foto’s, kleding, instrumenten, attributen, etc. in bruikleen afgestaan. Voor zover zij zelf bekend waren met de achtergrond, deze informatie ook gedeeld. Ook er is informatie van het internet gehaald.

Eerder heeft het Kerkelijk Museum exposities gehouden over Marrons en Inheemsen en 130 jaar Kathedrale Basiliek. Naast de thema’s, loopt de permanente expo over het RK Bisdom Suriname en Pater (Peerce) Dander. Volgens Goedschalk is het een grote uitdaging om het museum draaiende te houden in de huidige financiële situatie. “De exploitatiekosten voor het onderhoud, conserveren zijn erg hoog.” Met financiële ondersteuning van het Bisdom en de vrijwillige bijdrage van bezoekers, probeert het Museum zichzelf te bedruipen. Maar Goedschalk weet niet voor hoelang. “De historische en emotionele waarde van het gebouw en de objecten kun je niet in geld omzetten.”
Naast een scholenprogramma voor de komende maanden, bereidt het Kerkelijk Musuem zich voor op de Museumnacht op 21 mei. Het is de dag in het jaar dat bezoekers in avonduren verschillende musea kunnen bezichtigen. De 'Namaste Indian Expo', loopt tot oktober en is door de week, alleen in de ochtenduren (08.30 – tot 14.30) open voor het publiek.
Advertenties