Oppositie neemt onder protest deel aan DNA-vergadering
03 May 2016, 15:42
foto
De oppositionele fracties hebben nemen vandaag onder protest deel aan de Assembleevergaderingen. (Foto: Raoul Lith)


Assembleeleden van de fracties van de VHP, NPS, Pertjajah Luhur en ABOP vinden dat op basis van het vonnis van de kantonrechter Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet meer deel mogen functioneren als volksvertegenwoordigers. In een brief aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons stellen zij dat het tweetal niet uitgenodigd kan worden voor vergaderingen van het college. De oppositie woont de vergaderingen vandaag onder protest bij. VHP-fractieleider Chan Santokhi heeft hierover een statement afgelegd in De Nationale Assemblee.

De brief gericht aan Assembleevoorzitter Simons:

Zoals u wellicht bekend geeft de Grondwet van de Republiek Suriname aan dat een van onze grondrechten is dat eenieder aanspraak maakt op een eerlijke en openbare behandeling van zijn klachten binnen een redelijke termijn door een onafhankelijke en onpartijdige rechter indien er sprake is geweest van een inbreuk of aantasting van diens rechten en vrijheden.

Het is u vervolgens bekend dat onze geldende wet aangeeft dat in alle zaken waarin het belang van partijen enige onverwijlde voorziening bij voorraad vordert, de belanghebbende partij zich wendt tot de kantonrechter met het verzoek om in die zaak zo spoedig mogelijk een beschikking bij voorraad uit te voeren. Zo heeft de kantonrechter in een openbare terechtzitting van het Eerste Kantongerecht vonnis uitgewezen op 29 april 2016 ten verzoeke van de politieke organisaties VHP, NPS, PL en de personen Mohabali, M.B en Sardjoe, P.K. Bij vonnis in dit kort geding is het Centraal Hoofd Stembureau veroordeeld om zorg te dragen, dat zij binnen 7 dagen na de uitspraak bijeenkomt, om vervolgens de in de Kiesregeling bepaalde regeling te voorzien in de opengevallen vacatures van De Nationale Assemblee, als gevolg van de terugroeping van de heren R. S. Sapoen en D. Chitan als volksvertegenwoordigers van De Nationale Assemblee.

Verder is bij dit vonnis het Centraal Hoofd Stembureau tevens veroordeeld tot betaling van een aanzienlijk dwangsom per iedere dag dat zij in strijd handelt met dit vonnis. Ook heeft de kantonrechter verklaart dat dit vonnis uitvoerbaar is bij voorraad. Met dit rechterlijk vonnis is bevestigd dat de terugroeping van betrokkenen door de terugroepingsgerechtigde in casu is geschied op basis van de wettelijke grondslag en dus rechtsgeldig is. Betrokkenen kunnen in casu derhalve niet meer worden aangemerkt als volksvertegenwoordigers, daar volgens de Grondwet het lidmaatschap van De Nationale Assemblee door deze terugroeping onvoorwaardelijk is beëindigd. Betrokkenen mogen en kunnen derhalve niet meer functioneren als leden van De Nationale Assemblee. Hun uitnodigen voor vergaderingen van en het dulden van hun aanwezigheid in De Nationale Assemblee als leden van dit orgaan, zijn handelingen in strijd met de wet en wel met vergaande gevolgen van dien aard. De bijdrage en participatie van betrokkenen in De Nationale Assemblee als leden, zijn dus nietig en dus van nul en generlei waarde.

Wij doen een dringend beroep op u om zorg te dragen dat De Nationale Assemblee, als hoogste orgaan van het land, niet betrokken wordt in illegaliteiten en dat betrokkenen niet meer worden beschouwd als leden van uw college en dat spoedig voorzien wordt in de opengevallen vacatures van De Nationale Assemblee. Tevens vragen wij u erop toe te zien dat DNA geen handelingen pleegt, die de uitvoering van het vonnis enigszins zou kunnen beïnvloeden. Wij wensen u derhalve op te wijzen dat wij DNA vergaderingen, waarbij de betrokken leden aanwezig zijn, onder protest zullen bijwonen.
Indien u dat nodig acht zijn wij bereid u het een en ander mondeling toe te lichten.

Het schrijven is ondertekend door Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) en Patricia Etnel (NPS).
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April