Caribisch Gebied op keerpunt energievoorziening
03 May 2016, 11:12
foto
Jorge Familiar, vicepresident Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.


Caribische landen zijn stilletjes begonnen met een groene revolutie en openen nu de weg voor andere kleine eilanden bij de wereldwijde inspanning om de stijging van de mondiale temperatuur met 1,5 graden Celsius te beperken. De problemen blijven, maar ze blijven zich inzetten om energie te besparen en te investeren in hernieuwbare energie.

Jorge Familiar, de vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied zegt dat het Caribisch Gebied zich vijf maanden na het historische klimaatakkoord in Parijs op een keerpunt bevindt. “Het is tijd om te profiteren van de besparingen (van de lage olieprijzen) en verder te gaan met hun ambitieuze toekomstvisie.” Deze week is de Amerikaanse president Joe Biden gastheer van de US-Caribbean-Central American Energy Summit.
De Wereldbank-topfunctionaris zegt dat de weg van de groene revolutie niet kort zal zijn. Ondanks een forse impuls voor schone energie, is de bijdrage van duurzame energie in het Caribisch Gebied minder dan 10% van de elektriciteitsproductie.

Op de eerste bijeenkomst vorig jaar zijn de toezeggingen vertaald in concrete acties van de leiders, vindt Familiar. “Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het bevorderen van de ontwikkeling van schone energie, energie-efficiëntie en klimaatbestendigheid in de hele regio.” Met de steun van regionale en internationale instituten, waaronder de Caricom en de Wereldbank, zijn Caribische landen begonnen aan een overgang naar schone energie-alternatieven.

Zonne-energie blijft groeien naarmate de technologie verbetert en de productiekosten dalen. Windenergie groeit ook nu de productie commercieel levensvatbaarder is geworden en technologie de onvoorspelbaarheid van wind- en zonne-middelen beter kan beheren. Oost-Caribische landen zijn barrières voor alle hernieuwbare energiebronnen aan het afbreken en zijn zelfs actief geothermische energie aan het verkennen als een manier om hun land op een betrouwbare, schone en kosteneffectieve manier te voorzien van energie.

Het is belangrijk dat deze overgangen naar duurzame energie hand in hand gaan met inspanningen om de efficiëntie te verbeteren en kosten te verlagen. Caribische overheden kennen het belang van het verminderen van inefficiëntie door de modernisering van elektriciteits-en distributiebedrijven en netwerksystemen, en door eenvoudige maatregelen, zoals het energie-efficiënter maken van gebouwen met behulp van een hoge efficiëntie airconditioners en LED-lampen.

Familiar wijst erop dat dit cruciaal is voor het Caribisch Gebied, waar veel landen meer dan 5% van hun inkomsten besteden aan de olie-import, maar er toch niet in slagen volledig te voldoen aan de energiebehoefte. “De onzekerheid over de toekomst van de olieprijzen en van concessionele oliefinanciering, maakt het nog belangrijker voor kleine Caribische economieën om hun energiebronnen te diversifiëren.

Winsten uit energie-efficiëntie helpen de private sector zich te ontwikkelen en concurrerender te zijn. Zelfs met de huidige lage olieprijzen, zijn de elektriciteitsprijzen in de regio gemiddeld US$ 0,25 per kWh, dat is drie tot vier keer meer dan wat wordt betaald in de Verenigde Staten of andere ontwikkelde landen. De particuliere sector kan ook een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de energiesector, door publiek-private partnerschappen.

Steeds vaker worden kleine eilandstaten geconfronteerd met extreme weersomstandigheden en met de stijging van de zeespiegel, waardoor het steeds belangrijker wordt om te investeren in energie-veerkracht om te garanderen dat de infrastructuur en systemen robuust en goed beschermd zijn wanneer natuurrampen zich voordoen.

Familiar vindt dat de leiders op de top deze week een belangrijke gelegenheid hebben om voort te bouwen op het moment. “Vooruitgang op dit gebied is veelbelovend voor de regio. Door het transformeren in een model van duurzame energie, kan het Caribisch Gebied de wereld laten zien hoe groene groei te genereren die duurzaam en ondersteunend is voor de armen en kwetsbaren.”
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April