Bewakings- en schoonmaakbedrijven ten einde raad
03 May 2016, 00:37
foto


Bewakings- en schoonmaakbedrijven die werk verrichten voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (MinOWC), zijn radeloos. Sommigen zijn sinds mei 2015 niet uitbetaald voor geleverde diensten. Er zijn ook geen reçu's (bewijzen dat er betaald moet worden) verstrekt door het ministerie. Woensdag komen de bedrijven bijeen om te bepalen wat zij verder zullen ondernemen.

Minister Robert Peneux is sinds vorig jaar op de achterstanden gewezen geeft Jerry Doelwijt, woordvoerder van de bedrijven, tegenover Starnieuws aan. Op 16 maart was met Peneux overeengekomen dat er vier maanden achterstand in reçu's zou worden ingelopen. De bewakingsbedrijven hebben voor slechts één maand de bewijzen ontvangen. Alleen één schoonmaakbedrijf werd geholpen. Uit protest hebben de schoonmaakbedrijven vrijdag het werk neergelegd. Het gaat om ruim 1200 medewerkers, verdeeld over negen bewakings- en vijf schoonmaakbedrijven die op ruim tachtig scholen actief zijn, deelt Doelwijt mee.

"We werken al jaren met het ministerie maar dit maken we voor het eerst mee," haalt Doelwijt aan. "De achterstanden zijn inmiddels in de miljoenen opgelopen. We zitten met de handen in het haar. Sommigen van ons kunnen nergens geld meer lenen om ons personeel uit betalen." Het personeel blijft werken uit verantwoordelijkheidsgevoel maar ook omdat het moeilijk is om in deze tijd aan een nieuwe baan te komen, geeft Doelwijt aan. "De mensen willen werken, wij willen dan ook doorbijten. We willen uitsluitsel hebben. Als de overheid ons niet kan betalen moet ze ons opzeggen." Ondertussen is er weer contact gemaakt met MinOWC. De bedrijven willen weten wat er mis is en wanneer ze uitbetaald gaan worden. Het antwoord van het ministerie zal bepalen hoe de vergadering woensdag zal verlopen.

René Gompers
Advertenties