Veel verwarring over tweede verhoging stroomtarieven
03 May 2016, 00:00
foto
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen geeft een indicatie van de verhoging.


De verhoging van de stroomtarieven zorgt voor behoorlijke verwarring. Veel verbruikers hebben nog niet door wat hun nieuwe rekening zal zijn. Bij de vorige verhoging, waarbij 60% van het nieuwe tarief inging, zijn velen geconfronteerd geweest met enorme verhogingen. Huishoudens die tot 450 kilowattuur (kWh) gebruiken, zullen nog volledig gesubsidieerd worden. Hun rekeningen gaan niet omhoog. Alle andere huishoudens en bedrijven zullen de verhoging in hun portemonnee voelen.

Wie nu gespaard blijft, zal uiteindelijk merken dat goederen en diensten de lucht ingaan. Daarom hebben C-47, de Moederbond, PWO, OSAV, FAL, BvL en FOLS president Desi Bouterse gevraagd om de verhoging terug te draaien, omdat deze niet te dragen is. De ambtenarenvakcentrale CLO heeft nog geen standpunt kenbaar gemaakt. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft samen met Ravaksur ernstige bezorgdheid geuit in een schrijven aan de president.

Uitleg
De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) die de nieuwe tarieven zal doorberekenen, legt uit dat voor de huishoudelijke verbruikers, die niet meer dan 450 kWh per maand verbruiken, de kosten identiek zijn aan die van oktober 2015. Indien het verbruik groter dan 450 kWh is, dan zullen de nieuwe tarieven van toepassingen zijn.

Bij verbruiken groter dan 450 kWh zijn er drie categorieën. Indien het verbruik tussen de 451 en 600 kWh ligt, zal het gestaffeld model niet meer worden toegepast. Het zogenaamde flat-rate model zal gelden. Plus de abonnementskosten die horen bij de aansluiting. Deze groep zal voor een kWh 50 cent betalen. Een huishouden dat bijvoorbeeld 500 kWh verbruikt, betaalt dan 500 x 50 cent = SRD 250.

Verbruikers tussen de 601 en 800 kWh, betalen ook een vast tarief van SRD 0.74 per kWh. Plus de abonnementskosten die horen bij de aansluiting.
Alle huishoudens die meer dan 800 kWh verbruiken, betalen een tarief van SRD 1.31 per kWh. Plus de abonnementskosten die horen bij de aansluiting.

Basistarief
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft bekendgemaakt dat de aanpassing van de stroomtarieven is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
• Een gemiddelde basisprijs per kWh van 60% van de werkelijke basisprijs van USD 0,16802 of te wel SRD 0,92.
• Een gehanteerde wisselkoers van USD 1 = SRD 5,50.
• Een barrelprijs voor HFO van USD 35 gemiddeld.

Huishoudens die voor een kWh SRD 1,31 moeten neertellen vinden dat zij nu EBS moeten subsidiëren, aangezien het basistarief SRD 0,92 is.

Intussen is de EBS met een intensieve voorlichtingscampagne begonnen om de samenleving te informeren over de nieuwe tarieven.
Advertenties