Crisismaatregel nodig voor bewaren staatsarchieven
03 May 2016, 02:24
foto
Maurits Hassankhan, voorzitter van de Nationale Archief Raad (NAR) en minister Mike Noersalim van Biza (m).(Foto: Biza)


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) moet een tussendepot bouwen, dat moet voorkomen dat 's landsarchieven die in standgehouden moeten worden, in een slechte staat komen te verkeren. Het tussendepot zal een verlichting betekenen voor de overvolle archiefruimten op de overheidsdepartementen. Van de archieven moeten wel bestandslijsten aanwezig zijn. Dit advies gaf Maurits Hassankhan, voorzitter van de Nationale Archief Raad (NAR), tijdens een kennismakingsbezoek aan minister Mike Noersalim van Biza.

Op overheidsdepartementen zijn er momenteel archieven, die ouder zijn dan 30 jaar en zo spoedig mogelijk moeten worden overgebracht naar het Nationaal Archief Suriname (NAS). Deze archieven moeten echter eerst een selectieprocedure ondergaan. Het tussendepot is voorgesteld, om te voorkomen dat in die tussentijd de staat van deze archieven nog meer verslechtert.

De NAR, een adviserend orgaan van de minister van Biza, heeft de selectiedoelstelling en criteria die nodig zijn voor het opstellen van de selectielijsten aangeboden aan Noersalim. Hij zal dit document op korte termijn voorleggen aan zijn collega's voor goedkeuring. Daarna kan het proces tot het opstellen van selectielijsten door de archiefvormende instellingen (overheidsorganen) gestart worden, zegt de voorlichting van Biza.

Het NAS is de nationale bewaarplaats van de overgebrachte archieven van overheidsorganen en parastatale bedrijven en instellingen. Er zijn nog veel archieven die overgebracht moeten worden naar het NAS. Dit zal door het ministerie van Biza, in samenwerking met de andere overheidsdepartementen zo spoedig mogelijk moeten gebeuren, met inzet van deskundig archiefkader, voor onder meer het opstellen van selectielijsten, zegt de Biza-voorlichting.
Advertenties