DOE vraagt om werknemers te respecteren
01 May 2016, 22:26
foto


Vragen als waar wil je als medewerker/arbeider eind 2016 zijn en hoe zie jij jouw rol in 2017, hebben invloed op alle andere sociaal-economische rollen die wij mogen vervullen. De wereldwijde en nationale uitdagingen verplichten ons om ook als DOEpartij stil te staan bij de wijze waarop medewerkers hun bijdrage kunnen leveren.

Een arbeider is in het algemeen iemand die zijn of haar arbeid en vaardigheden aanbiedt, in ruil voor een beloning. Tegenwoordig zijn arbeiders, ook wel bekend als werknemers of medewerkers. Arbeiders hebben iets te bieden. De arbeid wordt uniek wanneer het karakter, de creativiteit en de toewijding van de specifieke persoon, gekoppeld wordt aan inzet en vaardigheid. Hier tegenover moet uiteraard het loon en alles wat daarmee samenhangt, staan.

Werken bij de overheid
De overheid is in ons land de grootste werkgever. Uit onderzoek en contact met medewerkers is gebleken, dat de overheid het vaak niet zo nauw neemt met behoorlijk bestuur in relatie tot haar medewerkers. Meest voorkomende klachten houden verband met het te lang in onzekerheid laten als het gaat om hun rechtszekerheid. Voorts zijn criteria voor bevordering onbekend, terwijl de bevordering zelf lang op zich laat wachten. Het structureel overdragen van kennis blijft veelal uit. Hierdoor wordt het doorgroeiproces van medewerkers vertraagd.

Genoemde zaken leiden tot demotivatie van medewerkers en hebben een negatieve invloed op het functioneren van het overheidsapparaat als geheel. Dit werkt soms ook negatief door op de rol als moeder, vader of echtgenoot. Men gaat minder goed functioneren als prestaties niet worden gewaardeerd. Zo wordt de hele samenleving ziek. Vriendjespolitiek is nog steeds een hardnekkig fenomeen, dat ongelijkheid en onrecht op de werkvloer in stand houdt.
De DOEpartij gelooft dat de Personeelswet moet worden aangepast om met name de invulling van taken bij de overheid nog beter vast te stellen. Daarnaast zijn zowel de wet openbaarheid van bestuur als de wet op de ombudsman hard nodig, om ervoor te zorgen dat de belangen van burgers serieus genomen worden.

Ownership van werk en werkgelegenheid
Een vraag die ook gesteld mag worden is, wat arbeiders kunnen bijdragen aan verandering van de manier waarop met hen wordt omgegaan. Wij adviseren: ontwikkel een nieuw zelfbeeld. Wie wil je zijn en waar wil jij jouw rol vervullen?
Je kunt medewerker zijn in de relatie tot de overheid, maar je kunt ook een medewerker zijn die zich op unieke wijze presenteert en zelf een relatie ontwikkelt met de samenleving, - een zelfstandige - waar de overheid ook deel van uitmaakt. Je kunt ook samenwerkingsverbanden met anderen aangaan en jezelf als collectief neerzetten. Suriname snakt naar mensen die willen ondernemen. Dan is de overheid slechts nodig voor de randvoorwaarden, kan het werk naar eigen inzicht geregeld worden en wordt actief bijgedragen aan het scheppen van werkgelegenheid.

Ondernemen is vooruitzien
Ondernemen gaat niet van een leien dakje, met niets in dit leven is dat het geval. Ondernemen is net als regeren; vooruit zien, inventief zijn en durven. Huidige ondernemers worden gestimuleerd oplossingsgericht te denken.
Focussen op samenwerking, inventiviteit en creativiteit is van belang om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Delen van best practices werkt ook stimulerend naar jonge, opkomende en andere ondernemers

De DOEpartij roept de overheid en alle andere werkgevers op om arbeiders te respecteren en wenst alle arbeiders/ medewerkers een jaar van zelfmotivatie en ownership toe.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April