Column: Politieke Borrelpraat 301
01 May 2016, 21:35
foto


“Breaking news, breaking news, de kortgedingrechter heeft het CHS veroordeeld om twee nieuwe DNA-leden aan te wijzen in de plaats van die twee zo genoemde overlopers, en wel binnen zeven dagen, anders: dwangsom van tienduizend srd per dag.”
“Jij sliep zeker je roes uit dwars door de daglange regen van laatst. Dit nieuws van je is zo oud als Methusalem.”
“Da now w’o saka a kil, nu gaat die regering vallen, yeah, yeah. Weg met die pimp-my-wagonclub die ons maar in schulden zet.”
“Beste Juul, twee zetels teruggeven aan de oppositie is nog geen man overboord; onze coalitie heeft dan nog een ruime meerderheid in DNA. Daar is de president op die stoel gezet en alleen daar ga je een andere erop kunnen zetten.”
“Maar de afstand naar die 26 zetels wordt kleiner en die politieke druk wordt groter, yeah, yeah.”
“En die Curtis met z’n ‘we-zijn-moe-beweging’ groeit; ondanks de regen had hij een redelijke opkomst.”
“Die konden meer op die lawaaierige toeters blazen en beledigende leuzen op borden scanderen. Daarvoor zijn ze niet moe.”
”Dit gebeurt als de stadsmiddenklasse tegen je in opstand komt; daar heeft Bosje in 1999 ook van genoten, evenals gouverneur Mauricius in 1751.”
“Inderdaad! Toen al. En heel toepasselijk noemde hij die lawaaierige opstandige stadsmiddelklasse, voortgekomen uit de plantersaristocratie, de ‘Cabale.”
“Maar het kabaal van die Cabale hindert jullie linkse en slinkse revo-jongens daar in jullie Desibasis.”
“Ik vind wel dat je je misnoegen moet kunnen uiten, maar om op je borden mensen billenlikker, vieze kikker en marktwijf te noemen, getuigt niet bepaald van een hoog niveau.”
“Ik vond: ‘Roverheid naar huis’ wel een goeie.”
“En gaan dit soort persoonlijke beledigingen ons uit de crisis helpen?”
“Ik blijf het zeggen: hun beste bord is hun eerste:’P’a moni de’; niet ‘pe a’. Die samentrekking maakt het juist krachtig: ‘P’a sani de’ Vul maar in.”
“P’a nyan de, p’a vrouw de, p’a sopi de, p’a minister fu Financiën de, p’a oli-moni de…..”
“Ja, is mooi zo, maar om op dat geruchtmakende Sapoen-vonnis terug te komen: is hier sprake van rechtspraak, kromspraak, schuinspraak of politiekspraak?”
“P’a rechtspraak de?”
“Waarom zeg je dat?”
“Omdat dit vonnis niet uitvoerbaar is, zo zegt Dora-dochter.’
“Natuurlijk gaat ze dat zeggen; ze verdedigt de regering in deze zaak.”
“Maar volgens mij heeft ze gelijk. Ze zegt dat een kortgedingrechter volgens de wet alleen maar uitspraken mag doen om voorlopige voorzieningen te treffen. En dit ‘Sapoen-vonnis’ draagt het karakter van een definitief vonnis.”
“Maar maakt dat dit vonnis dan onwettig?”
“Dan nu gaan juristen op elkaar springen om uit te leggen dat een definitief vonnis ‘modus operandi’ ook voorlopige voorzieningen ‘sine qua non’ kan inhouden, ‘non obstante’ een voorlopige voorziening die ‘ignis fatuus’ ook als definitief en ‘jure divino’ beschouwd kan worden.”
“Wat voor wartaal meng je in die woordenstroom van je?”
“Dat zijn Latijnse termen; zo praten juristen en medici toch? Dat klinkt dan meteen wetenschappelijk.”
“Is dit vonnis nou uitvoerbaar of niet?”
“P’a uitvoering de?”
“Hoe kan het Centraal Hoofdstembureau twee nieuwe leden aanwijzen, als het niet van de hoofdstembureaus van die districten waar Sapoen en Chitan zijn gekozen, officiёle mededeling heeft gehad dat de zetel van die twee vacant is?”
“Je bedoelt zoiets waarbij een rechter middels een vonnis de burgerlijke stand opdraagt iemand uit het bestand van de levenden te halen, zonder een officieel stuk waaruit blijkt dat die persoon dood is.”
“Ja, zoiets.”
“Da hoe kan een rechter in hemelsnaam zo een vonnis vellen? Wat gebeurt er in dit land? Alles draait hier scheef en krom, dom en stom en wij, we the people, moeten het gelag van al deze stommiteiten, knoeierijen, politieke frutsels maar dragen en betalen?”
“Rustig mang, rustig. Hier, drink wat koud water om af te koelen.”
“Nee, geen water. Water is om te baden. Geef me een koud biertje.”
“En in dat vonnis staat dat de vervanging binnen zeven dagen moet geschieden, anders gaat die dwangsom in, terwijl in de kiesregeling een termijn van 14 dagen aangegeven staat.”
“Dat wil niet zeggen dat je het niet eerder kan afronden; 14 dagen is max, je kan er niet overheen, maar je kan het wel eerder doen, in drie dagen bijvoorbeeld, zonder de wet te overtreden.”
“Ja, maar als je in een vonnis expliciet 7 dagen aangeeft, verander je bij vonnis de termijn eenmalig naar 7 dagen, en dat kan niet, want je kan een artikel uit de kiesregeling niet met een kortgedingvonnis wijzigen.”
“Waar staat dat?”
“Wat een rechtspraakgedoe is dit, neem me niet kwalijk. Ons land zit in grote problemen, dan zitten we onze tijd te verdoen met dit juridisch gewroet?”
“Heeft jouw fronttroep deze wet niet koet-ke-koet doorgedrukt? A no mi, na unu du en.”
“Plus die Sapoen en Chitan hebben over hun terugroeping een bodemgeschil, dus geen kort geding, tegen Pertjajah Lohoer aangespannen en in die zaak is nog geen uitspraak gedaan.”
“So what, no problem. Door het chronisch tekort aan rechters duren zaken nogal lang.”
“Ja, maar stel: het CHS voldoet aan het ‘Sapoen-vonnis’ en die twee nieuwelingen worden ingevuld en in DNA beёdigd en dan komt er uitspraak in dat bodemgeschil en stel dat Sapoen en Chitan dan gelijk krijgen, dan moet die twee nieuwe leden weer teruggedraaid worden.”
“Dan moet dat dan maar. Geen probleem, toch?”
“Uit alles blijkt dus dat deze uitspraak bedoeld is om het CHS te dwingen binnen zeven dagen die twee nieuwelingen te benoemen. Je moet het ijzer smeden als het heet is.”
“Wat is er nu dan heet?”
“Waar woon je? Op Antarctica? Je ziet toch dat die oppositie tegen jouw Baas Paars nu lekker aanzwelt. Dus met twee zetels erbij voor de oppositie en de psychologische overwinning die dat brengt, kan je de druk vanuit oppositionele krachten behoorlijk vergroten.”
“Ik zie al die massameeting in Olifant waar met oranje, groene en rood-witte vlagen de twee nieuwelingen met veel podiumgeschreeuw en domme-massagejuich worden binnengehaald.”
“Die ene gaat al een extra-kerkdienst hiervoor op z’n verjaardag houden. Wat schaamteloos om je geloof te misbruiken voor een vermeende politieke overwinning.”
“Ik vind dit vonnis goed. Deze arrogante, koppige geldsmijters moet je niet hun gang laten gaan; je moet flink druk op hen blijven uitoefenen. Ook die middenklassers die maar in hun comfortzone zitten en alleen maar met raciale termen en schuttingwoorden kunnen schelden op face book, moeten uit hun holletje durven komen, al regent het, maar dan moeten ze met betere issues komen, die meer mensen trekken.”
“Zoals?”
“Overheidspensioenen waardevast maken; Stroomprijs omhoog of EBS kapot? Geen subsidies aan luilakken. Dienstreizenstop, vooral die reislustige Woefdraad aan banden leggen of economy laten reizen.”
“Laat’em, als hij maar geld binnenbrengt.”
“Ay, Sharda Gingdaar beer’ing gi Hoeffie in haar column; ze ontmoette hem in de plane naar Barbados.”
“Dat alleen heb je uit haar column onthouden? Wat heb je vooral aan het eind eruit geleerd? Nee, dat lees je niet, dat gaat boven je eenzijdige pet.”
“Ja, maar die Bouta-club moet nu echt weg, ze vernietigen het land.”
“Dat hebben zij en al hun voorgangers sinds die zogenaamde ‘verbroedering’ in de jaren zestig al gedaan; laat zij nu die troep nu opruimen. Daarom heeft het electoraat hun 26 zetels gegeven.”
”Daarom vond ik het steengoed dat Curtis zei dat de huidige oppositie niet het alternatief kan zijn, want zij hebben ons in deze rotzooi doen belanden.”
“Alleen moet hij dat duidelijker en vaker zeggen, anders slokt die oppositie hem zo op.”
“Ja, mooi en dromerig gebabbel, maar hoe doen we met dit Sapoen-vonnis?”
“Ik vond de nuchter aangehaalde mogelijkheden van meester Van der San heel goed.”
“Wat heeft hij gesteld?”
“Ga het zelf lezen. Jullie lezen niet in dit land, behalve sma-tori, daarom blijven jullie dom en eenzijdig geïnformeerd.”
“Het zou goed zijn als een keer twee parlementariёrs teruggeroepen worden; dan is het hopelijk afgelopen met dat lucratief overlopen van parlementariёrs.”
“Dus Sapoen, alias ‘zuster-geld’, en Chitan eruit en Barka Mohap en Trim Sardju komen erin. Klarie.”
“Nee, nog iets: de rechter uit in haar vonnis nog erbij haar misnoegen dat er in de media berichten zijn verschenen dat PL verschillende brieven naar haar heeft gestuurd.”
“Wat? Nou breekt mijn klomp; de rechter bekritiseert de persvrijheid?”
“Maar dan wil ik wel weten of het waar is dat PL haar brieven heeft geschreven om snel met die uitspraak te doen enzo.”
“Waarom wil je dat weten?”
“Omdat, als het zo mocht zijn, er duidelijk sprake is van beïnvloeding, het onder druk zetten van een rechter door een partij in een zaak die zij moet behandelen. Dit alleen al zou dit vonnis op losse schroeven kunnen zetten.”
“Zou dit niet een mooie case zijn voor ons Constitutioneel Hof dat al meer dan 20 jaren wacht om ingesteld te worden? Maar al die afgelopen boevenbendes, die van jouw opa Ronald incluis, wilden zo een hof liever niet hebben, want die zou hun wetgevingsproducten kritisch kunnen toetsen. Net zo met die anti-corruptiewet. P’a wet dat de?”
“Ober, een rondje op onze kromrechtspraakverwarring.”
“P’a ober de?”

Rappa
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April