Berenstein roept regering op om in overleg te treden
01 May 2016, 16:19
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47. (Foto: René Gompers)


C-47 voorzitter Robby Berenstein voelt mee met werknemers die op deze dag nog niet beschikken over het salaris van april. Een paar duizend mensen hebben hun baan verloren in de afgelopen periode. Tientallen bedrijven hebben hun deuren gesloten. Contractarbeiders zijn met lege handen naar huis gestuurd. "De vooruitzichten zijn somber. De verhoging van stroomtarieven heeft ook effect op werknemers, aangezien goederen en diensten duurder worden. Intussen is de broodprijs aangepast met gemiddeld 20%," verzucht Berenstein tegenover Starnieuws.

Berenstein merkt op dat de regionale organisatie, de Caribbean Congress of Labour (CCL), bezorgdheid heeft geuit op deze dag. Surinaamse vakcentrales zijn ook lid van de CCL. In de verklaring is ook aandacht besteed aan de verslechterde omstandigheden van arbeiders, waaronder de sluiting van Suralco.
De Caribische organisatie meldt dat vier van de vijf grote economieën binnen Caricom enorme problemen meemaken. Het gaat om Suriname, Jamaica, Trinidad & Tobago en Barbados. In Jamaica heeft het programma dat uitgevoerd wordt met steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geleid tot verslechtering van de situatie van werknemers.

Trinidad & Tobago heeft het IMF buiten de deur kunnen houden. Berenstein merkt op dat de regering moet kijken naar de ervaring in de Caribische landen. "Er moet nationaal en regionaal meer samengewerkt worden. De regering doet alsof het IMF de enige optie is. Suriname wordt ingekapseld door het IMF en de overige westerse multilaterale instellingen. Dat is overgeleverd zijn aan de greep van het kapitaal," zegt Berenstein, doelende op een opmerking van vakbondsleider Ronald Hooghart, die juist zijn collega's verwijt onder invloed te staan van het kapitaal.

De C-47 voorzitter roept de regering op om in overleg te treden met de sociale partners en overige maatschappelijke organisaties om het tij te helpen keren. "Nog steeds weten wij niet wat het crisisplan van de regering inhoudt. Er moet een samenhangend pakket van maatregelen ingevoerd worden, waarover er consensus bestaat, anders zal de situatie verder verergeren met alle gevolgen van dien. In elk geval zal de vakbeweging haar verantwoordelijkheid nemen, want de werknemers zijn de grootste slachtoffers," stelt Berenstein.
Advertenties